Press ESC to close

Američki F-16 nadlijetaće BiH uoči Dana Republike Srpske

Tri američka aviona, od kojih su dva borbena F-16, nadlijetaće teritoriju BiH 8. januara, uoči Dana Republike Srpske, piše sarajevski portal Klix.

Za sada nisu poznati razlozi nadlijetanja, niti ruta kretanja aviona, međutim sarajevski portal piše da će preleti biti obavljeni najvjerovatnije u znak partnerstva BiH i SAD.

Svečana akademija povodom 9. januara – Dana RS biće održana u banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik”, nakon čega će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Trodnevni program proslave Dana RS trajaće od 8. do 10. januara.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je zvanično informisan da američki avioni “F16” nemaju saglasnost Predsjedništva BiH da 8. januara nadlijeću Republiku Srpsku i BiH.

“Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni `F16` 8. januara nadlijetati Republiku Srpsku i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH. A kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je ministar Zukan Helez, bez njegove saglasnosti, odobrio obuku kontrole napada u zajedničkom terminu Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga Vojske SAD 8. januara, iako je bila planirana krajem mjeseca, što predstavlja klasičnu provokaciju srpskog naroda.

“Održavanje obuke krajem mjeseca bilo je prihvatljivo, ali preko noći termin je promijenjen za 8. januar, mimo svih procedura. Prema mojim saznanjima u žurbi su prekršene uobičajne procedure odobravanja ovakvih aktuvnosti, što će biti predmet posebne istrage i procesuiranja onih koji su u tome učestvovali”, naglasio je Goganović za Srnu.

On je rekao da je akt pripremljen u Kabinetu ministra umjesto u nadležnom sektoru i da je i BHANSA prekršila predviđene procedure, te da će i protiv njih biti pokrenuti postupci.

“Jasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave Dana Republike. Ovakve akcije ne doprinose unutrašnjoj stabilnosti, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da jedan od tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, tog dana slave drugi dan Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika”, ukazao je Goganović.

On je istakao da je sasvim jasno da je termin promijenjen na zahtjev bošnjačke strane zbog njihove nemoći da spriječe obilježavanje Dana Republike.

“Oštro osuđujem ovu akciju i javno pozivam Ambasadu SAD u BiH da obuku održe krajem januara, kada je i planirana, i time jasno pošalju poruku građanima BiH da njihovo prisustvo i planirana obuka nije provokacija nijednog naroda u BiH. Iskreno, biće mi žao ako padnu pod uticaj bošnjačke politike i 8.januara pošalju pogrešnu poruku građanima Republike Srpske”, rekao je Goganović.

On je poručio da građani Doboja, Dervente, Brčkog, Zvornika i Bijeljine drugi dan Božića žele da gledaju u bolju budućnost, a ne u američke ili bilo čije bombardere.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *