Press ESC to close

Vježba sistema za upozoravanje u Njemačkoj: Alarm na telefonima, oglasile se sirene

AHEN- Širom njemačke savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalije danas su se oglasile sirene, a u mobilne telefone građana stigla je poruka o upozorenju na opasnost, koja je poslata u okviru probe sistema za uzbunjivanje građana.

U Ahenu, gradu u blizini granice sa Belgijom i Holandijom, sirene su se prvi put oglasile tačno u 11 časova, a potom su se čule u još nekoliko navrata, dok su mobilni telefoni glasno zapištali, a na ekranu se pojavila poruka o probnom upozorenju, uz napomenu da ne postoji opasnost po građane.

Oko 6.150 sirena oglasilo se širom Sjeverne Rajne-Vestfalije u okviru obilježavanja Dana upozorenja, koji ima za cilj da se testiraju uređaji za upozoravanje građana i poveća osetljivost stanovništva na temu zaštite od katastrofa, prenosi njemački WDR.

Poruke upozorenje poslate su iz Situacionog centra državne vlade Sjeverne Rajne Vestfalije, a kako navode nemački mediji, objavljuju se i putem medija i aplikacija za upozorenje, kao i, prvi put, na oko 1.500 digitalnih informativnih tabli u gradovima.

“Upozorenje mora da stigne do svih u zemlji. Zato pravimo veliku buku na Dan upozorenja širom zemlje koristeći mobilne telefone, sirene, zvučnike i još mnogo toga da zaista probudimo svih 18 miliona ljudi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji”, rekao je ministar unutrašnjih poslova te savezne države Herbert Reul.

Ovo je deseti put da se u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji odražava proba za hitne slučajeve.

U Njemačkoj se od 2018. godine dva puta godišnje održava Dan upozorenja – u martu i u septembru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *