Press ESC to close

Komandant izraelske brigade: Borbe koje vodimo u Khan Yunisu nisu viđene u Pojasu Gaze

Naselje je puno palestinskih boraca i najnaprednije borbene opreme, rekao je komandant izraelskih komandosa.

Omer Cohen, komandant izraelske brigade komandosa, priznao je da njegove snage u Khan Yunisu, u južnoj Gazi, vode nezapamćene bitke u odnosu na bilo koje drugo mjesto u Pojasu.

Cohen je u izjavama za izraelski list Haaretz rekao: “U naselju Hamad smo već sedmicu i dva dana. Ovdje smo vodili borbe kakve do sada nisu viđene nigdje drugo u Pojasu”.

Istakao je da “Hamas ima veće sposobnosti za upravljanje snagama ovdje, a to se jasno vidi u borbama koje su se vodile proteklih dana”.

Naselje je puno palestinskih boraca i najnaprednije borbene opreme, uključujući eksplozive visokog stepena koji su već korišteni protiv nas, dodao je.

Nastavio je: “Hamas je u velikim dijelovima Pojasa Gaze izgubio sposobnost komande i kontrole, međutim ovdje, u naselju (Hamad) borbena formacija još uvijek djeluje.”

Komandant jedinice Egoz, specijalne izviđačke jedinice povezane sa brigadom Golani, rekao je: “Kada uđete u distrikt Hamad, zaista shvatite da je ovo osinje gnijezdo terorista”, prema istom izvoru.

Potpuno uništena većina naselja u koja je ušla izraelska vojska

Dopisnik izraelskih novina, koji je pratio izraelske snage u Khan Yunisu, objasnio je da se nakon otprilike jedanaest dana borbi čini da naselje Hamad, kao i većina mjesta na koja je izraelska vojska ušla u Pojasu Gaze, više neće biti pogodno za stanovanje.

Napomenuo je da su gotovo sve od 120 zgrada na tom mjestu uništene ili oštećene, te će biti potrebna velika obnova kako bi tu ljudi mogli boraviti.

Otkako je započeo kopneni napad na Pojas Gaze, 27. oktobra, ubijeno je 249 izraelskih oficira i vojnika, od ukupno 590 poginulih vojnika od početka rata 7. oktobra. U kopnenom napadu je ranjeno 1.475 izraelskih oficira i vojnika, od ukupno 3.071 ranjenih otkako je rat izbio, prema izraelskim statistikama.

Od 7. oktobra 2023. godine, Izrael vodi razarajući rat protiv Pojasa Gaze uz američku podršku, koji je ostavio za sobom desetke hiljada civilnih žrtava, većinom žena i djece. Rat je doveo i do nezapamćene humanitarne katastrofe i masovnog uništenja infrastrukture, zbog čega je protiv Tel Aviva podignuta optužnica za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *