Press ESC to close

Ukrajinske kompanije prijavile sajber napade, sumnjiče ruske hakere

Nekoliko velikih ukrajinskih državnih kompanija i agencija je prijavilo sajber napade na njihove sisteme, za koje izvor blizak ukrajinskoj vladi krivi ruske obavještajne službe.

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da je jedan od centara podataka pogođen “sajber napadom velikih razmjera” i da su kol centri i vebstajt te firme nedostupni.

S istim problemom susrela se i Ukrtransbezpeka, državna agencija za bezbjednost saobraćaja, koja takođe održava sistem graničnih prelaza za ukrajinske vozače.

Ukrajinska nacionalna poštanska služba Ukrpošta izvestila je “značajan tehnički kvar” u svojim IT sistemima, ali stručnjaci rade na popravci problema, prenosi Rojters.

Izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je da postoje druge “žrtve”, uglavnom u finansijskom i bankarskom sektoru, ali da je politika vlade da objelodani slučajeve samo u slučaju potpunog pada sistema kompanija.

Taj neimenovani izvor rekao je da napadi, iako problematični, nisu na nivou prošlomjesečnog sajber napada na Kijevstar, najvećeg mobilnog operatera u Ukrajini.

– Ukrajina se veoma obnavlja sisteme. To obično traje nekoliko dana – naglasio je izvor i dodao da napadači su bili “gotovo sigurno hakeri povezani sa ruskom obavještajnom službom FSB.“

Kijevstar, najveći ukrajinski mobilni operater, izbačen je iz mreže prošlog mjeseca u vjerovatno najvećem sajber napadu od kada je Moskva pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Ruski hakeri su mjesecima bili unutar sistema Kijevstara i izazvali “katastrofalno uništenje u kompaniji”, rekao je ukrajinski šef sajber špijunaže Ilija Vitijuk za Rojters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *