Press ESC to close

Tramp protiv prijedloga o pomoći Ukrajini u zamjenu za kontrolu granica

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp protivi se prijedlogu o dodatnoj pomoći Ukrajini, uprkos dvopartijskom dogovoru po kojem bi republikanci dobili strožu kontrolu granica, dok bi Senat demokratama odobrio zahtjev za slanje pomoći Kijevu.

Tramp je na društvenim mrežama objavio da “neće biti dvostranačkog dogovora o granici dok se ne dobije sve što je potrebno da se zaustavi invazija miliona ljudi”.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je na sastanku sa članovima svoje partije u srijedu priznao da se Tramp tome protivi i da su razgovarali o drugim opcijama, da se pomoć Ukrajini i sredstva za granicu odvoje, saopštili su neimenovani izvori.

– I dalje radimo na tome”, rekao je Mekonel i dodao da on lično podržava ideju da se spoje pitanja granice i Ukrajine.

Mekonel je prethodno naglašavao potrebu da Kongres odobri desetine milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike, kao i da se usvoje izmijenjene mjere kontrole granice, prenosi AP.

Portparolka Bijele kuće Olivija Dalton rekla je da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena bila posvećena ovom dogovoru i da se nada nastavku.

-Veliki broj republikanaca je navikao da je ovo samo političko pitanje, a ne i istinski problem, i teško im je da promijene način razmišljanja. Ali postoje republikanci u Senatu koji to žele – rekao je demokratski senator Kris Marfi i dodao da se nada da će republikanci ipak prihvatiti prijedlog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *