Press ESC to close

U Meksiku uhapšen vođa kartela zbog otmice četiri državljanina Amerike

Hose Alberto Garsija Vilano, takođe poznat kao La Kena ili Siklon 19, uhapšen je u meksičkom gradu Monterej zbog optužbe da je u martu prošle godine kidnapovao četiri državljanina Amerike, od kojih je dvoje ubijeno.

La Kena, vođa grupe Los siklones, dijela velikog meksičkog Zalivskog kartela, navodno je uhvaćen u tržnom centru u Montereju, nakon što su zvaničnici dobili informacije o njegovom i boravištu njegovih saradnika, koji su takođe privedeni.

Četiri državljanina SAD kidnapovana su u pograničnom gradu Matamoros, koji se nalazi direktno preko puta teksaškog grada Braunsvila.

Zaraćene frakcije Zalivskog kartela bore se za kontrolu nad putevima krijumčarenja droge na sjever u SAD, a Matamoros je obuhvaćen tom rutom.

Četvoro Amerikanaca doputovalo je u Meksiko radi estetskih operacija, koje su u toj zemlji znatno jeftinije nego u SAD i mnogi od njih biraju da odu u Meksiko radi tih intervencija, prenosi Bi-Bi-Si.

Na jednom snimku se vidi kako teško naoružani ljudi guraju grupu Amerikanaca u vozilo, poslije čega je većina žrtava bez svijesti odvučena do kamiona.

Amerikanci su se nalazili kao taoci Los siklonesa četiri dana, a dvojica njih, Zindel Braun i Šajid Vudard, su ubijeni, kao i 33-godišnja Meksikanka, koja se slučajno našla na licu mjesta.

Motiv napada nije potvrđen, ali se navodi da meksičke vlasti istražuju da li su turisti greškom pomješani sa članovima rivalskog kartela.

Ubrzo nakon incidenta, grupa Škorpioni, takođe dio Zalivskog klana, izvinila se za otmicu i predala vlastima petoricu muškaraca za koje tvrdi da su odgovorni za zločine.

Kako navodi Bi-Bi-Si, Vilana je takođe tražila američka Uprava za borbu protiv droge (DEA), prenosi Tanjug.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *