Press ESC to close

Cirkus nastupa do oktobra: Banjalučki odbornici ne mogu odgovarati zbog nedolaska na sjednice

Prazne klupe u Skupštini grada Banjaluke redovna su slika iz najvećeg grada u Srpskoj prilikom gotovo svake sjednice lokalnog parlamenta.

Odbornici, njih većina, ne pojavljuje se u sali već skoro četiri godine, ali redovno iz gradske kase mjesečno u džep stave od 1.000 do 1.100 maraka. Pored novca, koji ubiru sa leđa građana, kao povlasticu dobijaju i besplatnu godišnju parking kartu.

Sve te benefite odbornicima u Banjaluci osigurali su građani koji su za njih glasali. Takođe, na njihovoj strani je i zakon, jer dolazili oni ili ne na skupštinska zasjedanja, nema umanjenja naknade za (ne)rad. Kada se sve zbroji, odbornik budžet grada Banjaluka godišnje olakša za 12.000 maraka, odnosno za četvorogodišnji mandat oko 48.000 KM.

Zagarantovana odbornička naknada u najvećem gradu Srpske iznosi 680 maraka. Pored tog iznosa, dobiju i novac za materijalne troškove, dakle dodatnih oko 300 maraka. Taj novac ide na pokriće troškova goriva i telefona. I tu nije kraj, pa oni koji su u pojedinim komisijama i izlaze na vjenčanje uzimaju dodatne pare iz gradske kase. Pored novca, grad im je omogućio i druge benefite poput besplatnog parkinga tokom četvorogodišnjeg  mandata. 

– Kada se sve zbroji, naknada, materijalni troškovi, rad u komisijama i izlazak na vjenčanje, odbornici mjesečno iz gradske kase dobiju od 1.000 do 1.100 maraka – kazao je “Glasu” odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša.

Naglašava i da je neprihvatljivo da se skupštinska zasjedanja u Banjaluci ne održavaju i da odbornici ne dolaze, ali i dodaje da sa druge strane ne vidi smisao dolaska na dirigovane sjednice i učestvovanju u nečemu što je predstava za javnost.

– Očigledno je da odbornici nemaju hrabrosti da se odupru onima koji im daju nalog da se tako ponašaju. Smatraju da sve duguju onima koji su ih stavili na listu, a ništa građanima koji su za njih glasali – kazao je Grmuša.

Sličnog mišljenja je i odbornik DEMOS-a u Skupštini grada Banjaluka Slobodan Stanarević koji se nada da će građani kazniti, kako navodi, sve učesnike cirkusa u Banjaluci, od gradonačelnika Draška Stanivukovića, predsjednika Skupštine Ljube Ninkovića pa do odbornika.

– Nadam se da nikada više neće glasati ni za koga od sudionika ovog cirkusa, pa ni mene. Ovo što se dešava u Banjaluci nema nigdje u zemljama bivše Jugoslavije – kazao je “Glasu” Stanarević i dodao da oni koji se ne pojavljaju na sjednicama ne treba da pravdaju svoje odsustvo, već samo da obavijeste predsjednika Skupštine da se neće pojaviti.

Smatra da je neodgovorno zakazivati zajedanje skupštine uveče za ujutru, ali i dostavljati materijale uoči samog zasjedanja Skupštine.

– Udario tuk na utuk, tako to funkcioniše već četiri godine. Nadam se da će ovom cirkusu doći kraj u oktobru – zaključio je  Stanarević.

Naši sagovornici navode i da je novac koji dobiju odbornici u  Banjaluci ništa naspram onog koji dobiju kada glasaju, odnosno ne dižu ruku za neke pojedine prijedloge.

– Većina ih čeka regulacione planove. Sve zavisi ko šta gura, odnosno koji regulacioni plan. U Banjaluci nema klasične skupštinske većine, ona zavisi od tačke do tačke dnevnog reda. Dakle, ako investitor traži većinu da nešto njihovo prođe, odmah traži i ljude koji će glasati za ono što je u njegovom interesu. I tu se ne radi o 1.000 maraka, već o desetinama hiljada – navode sagovornici “Glasa”.

Sa odbornikom Kluba Narodni front-Banjaluka zove Sašom Lazićem, koji je jedan od rijetkih koji se pojavljivao na skupštinskim zasjedanjima tokom prethodnih godina, juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.

U Odboru za lokalnu samoupravu Narodne skupštine RS navode da bi odbornici trebalo da se pojavljuju na skupštinskim zasjedanjima, jer je to njihova lična odgovornost prema građanima koji su im dali povjerenje.

– Odbornici treba da opravdaju povjerenje koje su im građani dali. Odbor za lokalnu samoupravu je na raspolaganju građanima, ali i svim drugima koji su zainteresovani da se iznude zakonska rješenja da bi se neodgovornima stalo u kraj – kazala je “Glasu Srpske” predsjednica Odbora za lokalnu samoupravu u parlamentu Srpske Bobana Ćibić.

Zakon

U Zakonu o lokalnoj samoupravi RS navedeno je da se odbornički dodatak utvrđuje u visini do 50 odsto prosječne neto plate isplaćene u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi za prethodnu godinu, ne uključujući plate funkcionera. Nadalje, u istom aktu navedeno je da se odlukom skupštine utvrđuju pravo na taj dodatak kao i iznos. Istim tim zakonom, navode naši sagovornici, nisu propisane nikakve kazne za nedolazak na sjednice lokalnog parlamenta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *