Press ESC to close

U Grčkoj privedeno šest osoba zbog bombaških napada

ATINA – Antiterorističke jedinice u Grčkoj uhapsile su šest osoba nakon policijske operacije u Atini u vezi sa terorističkom grupom koja je preuzela odgovornost za tri bombaška napada i prijetila sudijama, prenosi grčki javni servis ERT.

Pored šestorice uhapšenih, među kojima su dva aktivna vojnika, u bombaške napade koji su predmet istrage, navodno su umiješane još četiri osobe koje se nalaze u zatvorima zbog drugih krivičnih djela.

Svih 10 osumnjičenih suočavaju se sa optužbama, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji, pokušaj ubistva i kršenje zakona o oružju i eksplozivima.

U velikoj akciji policija je pretresla deset kuća i zaplijenila oružje, eksploziv, metke, kao i mobilne telefone i kompjutere.

Policijsko odjeljenje za borbu protiv terorizma izvršilo je danas racije u različitim dijelovima Atine u vezi sa napadima koje su izveli ekstremisti krajnje ljevice, uključujući paket bombe koji je ranije ovog mjeseca poslat tužiocu Apelacionog suda u Solunu.

Nepoznata anarhistička grupa pod nazivom “Armed Response” preuzela je ranije odgovornost putem internet objave i dodala da će pojačati napade na pravosuđe u znak solidarnosti sa zatvorenim kolegama militantima.

Grupa “Simpraki Ekdikisis” (Zavjera osvete) preuzela je odgovornost za tri terorističke akcije, uključujući bombaški napad na automobil zatvorskog službenika u Hajdariju u julu 2023, bombaški napad na građevinsku kompaniju u Kifisiji u novembru 2023. i eksploziju bombe u zgradi Narodne banke u Petraloni 25. januara ove godine.

Grčka antiteroristička policija izvršila je u utorak racije i hapšenja u vezi sa napadima koje su preuzeli ekstremisti krajnje ljevice, uključujući paket bombe koji je poštom poslat višem sudiji, rekli su zvaničnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *