Press ESC to close

U Ekvadoru proglašeno vanredno stanje; vođa bande pobjegao iz zatvora

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje na 60 dana, nakon što je vođa jedne od najvećih kriminalnih bandi u zemlji Adolfo Masijas pobjegao iz zatvora gdje je služio kaznu.

“Upravo sam potpisao dekret o vanrednom stanju kako bi Oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije. Prošlo je vreme kada su osuđenici za trgovinu drogom, ubice i organizovani kriminal diktirali vladi šta da radi”, rekao je Noboa.

U toku vanrednog stanja vojska će biti raspoređena na ulice i u zatvore, a uvodi se i noćni policijski čas, prenosi Rojters. U nedelju je Adolfo Masijas, vođa kriminalne bande Los Čoneros, nestao iz zatvora u kojem je služio kaznu od 34 godine

. Vanredno stanje proglašeno je u ponedeljak i sve što ga prati je među prvim velikim bezbednosnim izazvima za Nobou, koji je preuzeo dužnost u novembru obećavajući da će suzbiti rastuće nasilje u toj južnoameričkoj zemlji, ocenjuje Rojters.

Zatvorska agencija Ekvadora saopštila je da je u ponedeljak bilo “incidenata” u šest prepunih zatvora u zemlji. U zatvorima u Ekvadoru česti su sukobi između rivalskih bandi, a u njima je od 2021. godine poginulo više od 400 zatvorenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *