Press ESC to close

Srpska proslavlja Dan Republike UŽIVO

Republika Srpska danas slavi 9. januar, dan kada je daleke 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH. Sva dešavanja vezana za Dan Republike možete pratiti danas na našem portalu.

Gujon: Srpska garant mira i prosperiteta Srbima sa druge strane Drine

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon čestitao je rođendan Republici Srpskoj poručivši da je ona garant mira i prosperiteta srpskog naroda.

„Rođena u miru, sačuvana u ratu, a danas jedni pravni okvir koji omogućava razvoj, mir i prosperitet srpskom narodu sa druge strane Drine. Srećan ti rođendan, Republiko Srpska“, poručio je Gujon u objavi na „Fejsbuku“.

Petronijević: Deveti januar – garant očuvanja Srpske

Deveti januar je važan i nije samo simboličan datum nastanka Republike Srpske, već garant njenog očuvanja, a riječi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se narod i vlast Srpske bore za ustavna načela i sve ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu su ohrabrujuće, izjavio je Srni advokat Goran Petronijević.

„Ohrabrilo me ovo što smo čuli u govoru predsjednika Srpske. Glasno i jasno je rekao da ono za šta se narod i vlast Srpske bori nije separatizam“, istakao je Petronijević.

On je napomenuo da je rastakanje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma opasno i da onaj ko to radi ne misli dobro BiH.

„Ne mogu optuživati Dodika da je on separatista, a da istovremeno ruše Ustav međunarodno priznate države za čije se očuvanje bori. Onaj ko se bori za opstanak ustavnih načela on misli dobro, a to je upravo Dodik“, naglasio je Petronijević.

On je rekao da je postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika isključivo politički, te da nema veze sa pravom, i dodao da je Dodik jedini koji se u BiH zalaže za Dejtonski sporazum dok se aktivnost drugih može proglasiti državnim udarom.

„Nepunopravni visoki predstavnik zloupotrebljava bonska načela koja su takođe protivpravno donesena. Onda se dolazi do situacije da on mijenja Krivični zakon, da on mijenja Ustav. Znate šta je to? To je državni udar. To je državni udar na međunarodno priznatu BiH“, naglasio je Petronijević.

U istoj državi, napomenuo je Petronijević, ne mogu da postoje i rade dva zakonodavna organa sa istim ovlaštenjima.

„To su sada Parlamentarna skupština BiH i Kristijan Šmit. Svi zagovornici ovlaštenja Kristijana Šmita, koji kažu da ima puno ovlaštenje da to radi, neka raspuste Parlamentarnu skupštinu. Možda će im to biti lakše“, rekao je Petronijević.

Bjelica: Svim Srbima srećan Dan Republike Srpske

Svim Srbima srećan Dan Republike Srpske sa Sokoca iz srca Romanije, sa Novog Zejtinlika, mjesta koje je pečat naše državnosti i najsnažniji simbol naše slobode, poručio je načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica.

„Republika Srpska mora čuvati i njegovati svoje osobenosti da bi ostala srpska, a mora graditi svoje institucije da bi bila Republika. Da bi bila uspješna mora da razumije sebe i svijet oko sebe, mora da se bori za svoje mjesto u svijetu“, naveo je Bjelica u čestitki.

Nastala je u miru, podsjetio je on, jer su najugledniji Srbi sa lijeve strane Drine shvatili kuda sve ide i šta se sprema našem narodu.

„Prvaci Srpske demokratske stranke naučili su lekcije iz logora NDH, objelodanili su istine koje su skrivane i prećutkivane i narod je to shvatio. Iz toga je nastala Republika Srpska“, istakao je Bjelica, član Glavnog odbora SDS-a.

Bjelica kaže da ko ne prepozna duh vremena i nije u stanju da se prilagodi, da evoluira – osuđen je na propadanje.

U užem centru Banjaluke danas zabrana rada ugostiteljskih objekata

Ugostiteljskim objektima u centru Banjaluke danas je povodom Dana Republike zabranjen rad i točenje alkoholnih pića, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naredba o zabrani donesena je na zahtjev Policijske uprave Banjaluka kako bi se obezbijedilo nesmetano održavanje proslave Dana Republike, 9. januara.

Kontrolu izvršenja zadataka iz ove naredbe vršiće Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalna policija, uz asistenciju pripadnika policije.

Majdov: Srpska je vječna, srećan ti rođendan, Republiko!

Svjetski i evropski prvak u džudou, reprezentativac Srbije Nemanja Majdov iz Istočnog Sarajeva rekao je da je Dan Republike Srpske praznik koji srpski narod s ponosom slavi, jer je to praznik otadžbine koja je sloboda i sigurnost.

„To potvrđuje i ovogodišnji slogan ‘ Simbol slobode’ pod kojim se obilježava ovaj veliki dan, 9. januar 1992. godine, dan kada je donesena istorijska i strateška odluka za opstanak Srba i njihovu mirnu i srećnu budućnost“, istakao je Majdov za Srnu povodom obilježavanja Dana Republike.

On je naglasio da je 9. januar garant slobode za srpski narod u BiH, te da nije bilo hrabrosti i odlučnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda u Skupštini SR BiH, a kasnije srpskih boraca i naših heroja ne bi bilo ni Republike Srpske niti Srba na ovim prostorima.

„Svakako da je to i dan kada se sa dužnim poštovanjem i ponosom moram sjetiti i svog djeda Nikole-Slobodana Majdova koji je 1992. godine dao svoj život za Republiku Srpsku i slobodu koju mi danas uživamo. Takođe, i moj otac Ljubiša svoje najbolje godine, kao mladić, proveo je u rovu i kao učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, sa svojim saborcima branio i odbranio naša ognjišta. Na nama mladima je da poštujemo herojstvo i junaštvo naših predaka, da nikada ne zaboravimo njihovu žrtvu i da je prenosima u nasljeđe našim potomcima“, istakao je Majdov.

Sve spremno za svečani defile na Trgu Krajine

Svečani defile u okviru Centralnog događaja povodom Dana Republike zakazan je za 17.00 časova na Trgu Krajine u Banjaluci gdje se očekuje rekordan broj učesnika, oko 3.000, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, javnog i civilnog sektora Srpske.

Tokom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara u fokusu javnosti je svečani defile koji posebno oduševljava građane Srpske.

Ove godine spektakularnu proslavu upotpuniće „dron šou“ sa oko 200 „malih letjelica“.

U okviru svečanog defilea biće predstavljena 22 ešalona MUP-a Srpske, 14 pješadijskih i osam motrizovanih.

Ove godine prvi put će učestvovati učenici Srednje škole Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa tri ešalona, ali i 55 ešalona civilnog sektora, potvrđeno je u MUP-u.

Preduzimaju se pojačane mjere bezbjednosti s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu, istakli su iz MUP-a, te uputili poziv građanima da dođu u Banjaluku i da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

„Želimo da svi građani prisustvuju. Još jednom ih pozivamo da daju svoj doprinos i da u miru, s ljubavlju, prisustvuju predstavljanju naših ešalona i svečanom defilu“, poručio je građanima ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Izdata je naredba o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Srpske, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa, i to 9. januara do 24.00 časa.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske potvrđeno je da će u Beogradu i širom Srpske biti organizovan sinhronizovani vatromet s početkom u 20.00 časova, što su povodom Dana Republike dogovorili predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spektakl na Trgu Krajine u Banjaluci upotpuniće i Danica Crnogorčević koja će premijerno izvesti pjesmu „Za život Srpske“, ali zajedno sa Policijskim orkestrom MUP-a Srpske i pjesme „Pukni zoro“ i „Veseli se srpski rode“.

Na koncertnoj bini nastupiće Baja Mali Knindža, Aca Lukas i Miroslav Ilić.

Baja Mali Knindža premijerno će izvesti i autorsku pjesmu o Republici Srpskoj koja je posebno pripremljena za Dan Republike, poručujući da je važno čuvati otadžbinu. Kroz pjesmu je opisan i trenutak u kojem se Srpska nalazi i pritisci međunarodne zajednice.

Poručeno je da će na Trgu Krajine u Banjaluci biti upriličena spektakularna proslava Dana Republike, što je dovoljno razloga da građani Srpske dođu u što većem broju.

Trobojka na studentskom centru „Nikola Tesla“

U čast obilježavanja Dana Republike – 9. januara i ove godine na četvrom paviljonu Studentskog centra „Nikola Tesla“ Univerziteta u Banjaluci istaknuta je velika zastava Republike Srpske.

Četvrti paviljon Studentskog centra „Nikola Tesla“ nalazi se u kampusu „Univerzitetski grad“ u Banjaluci i u njemu su smješteni studenti banjalučkog Univerziteta, jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

Brnabićeva čestitala 9. januar

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas čestitku predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kojoj je poželjela uspjeh i napredak.

Brnabićeva je naglasila da Republika Srpska u Srbiji uvijek ima iskrenog prijatelja sa svim svojim resursima i nesebičnom pomoći zarad daljeg razvoja.

„Za mir i stabilnost nastavljamo zajedno da se borimo radom, znanjem i kreativnošću, kako bi region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana“, navela je Brnabićeva.

Ona je svim građanima Republike Srpske poželjela dobro zdravlje, bezbjednost i svaku sreću u ličnom životu.

„Povodom Dana Republike Srpske, u ime Vlade Srbije i u svoje ime, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke, uz najbolje želje za napredak i blagostanje Republike Srpske i srpskog naroda“, poručila je Brnabićeva u čestitki.

Stevandić: Čuvati Srpsku – bastion slobode

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić čestitao je svim građanima 9. januar – Dan Republike Srpske uz želju da njen 32. rođendan proslave ponosno i dostojanstveno, u miru, slozi, jedinstvu, te poruku da je obaveza svih da se čuva, jača i voli Srpska kao bastion odbrane interesa, slobode, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

„Nikada nećemo prestati da slavimo Dan Republike, dan našeg ponosa i nacionalnog jedinstva, uprkos svim pritiscima i prijetnjama. Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo niko ne može, niti smije da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odbranili u ratu, sačuvali u miru i slavićemo je zauvijek!“, poručio je Stevandić u čestitki.

On je naglasio da je Republika Srpska najveća i najljepša pobjeda u čije temelje su ugrađeni životi hrabrih srpskih boraca kojih se treba sjećati sa najvećim pijetetom i odavati najviša priznanja, kao i ratnim vojnim invalidima i porodicama stradalih, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je naglasio da se sada jasno vidi značaj istorijske, vizionarske i državotvorne odluke poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koji su 9. januara 1992. godine proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo.

Istaknute trobojke u Derventi , večeras vatromet

U Derventi su istaknute trobojke u čast obilježavanja 9. januara – Dana Republike, a na Trgu pravoslavlja večeras će biti upriličen i vatromet.

Na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Vojske Republike Srpske u 10.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci, najavljeno je iz Gradske uprave Derventa.

Svečani prijem biće održan u 11.00 časova u Centru za kulturu.

Republika Srpska danas slavi 32. rođendan.

Brojni čitaoci su poslali svoje fotografije na kojima se zabilježili svoj način obilježavanja Dana Republike.

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije na svečanom defileu

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije prisustvovaće u Banjaluci obilježavanju Dana i 32. rođendana Republike Srpske, najavljeno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije prisustvovaće danas svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov i delegacija Srba sa Kosova i Metohije, sa predsjednikom Srpske liste i direktorom KBC Kosovska Mitrovica Zlatanom Elekom na čelu, položiće u 11.00 časova vijenac i cvijeće na Spomenik 12 beba u glavnoj ulici u Banjaluci.

Trebinje: Vatromet i defile vozila u čast Dana Republike

Iz Gradske uprave Trebinje pozvali su građane da se danas priključe obilježavanju Dana Republike Srpske u ovom gradu, gdje će biti održan i tradicionalni defile vozila, kao i koncert i vatromet u čast 9. januara.

Gradonačelnik Mirko Ćurić upriličiće prijem za predstavnike udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega će zajedno položiti cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, najavljeno je iz Gradske uprave.

U poslijepodnevnim časovima biće organizovan tradicionalni defile vozila ulicama Trebinja, a polazak slavljeničke kolone predviđen je za 15.00 časova sa platoa bivše kasarne „Vojvoda Luka Vukalović“.

U 20.00 časova biće priređen vatromet sa Hercegovačke Gračanice, nakon čega će u bašti pod platanima biti održan koncert sestara Gobović – bliznakinja Marine i Marije, poznatih izvođača tradicionalne muzike.
 

Vukelić: Bezbjednost na zadovoljavajućem nivou

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić je kazao da je MUP Srpske izvršio sve bezbjednosne provjere, te da je sve spremno za obilježavanje 9. januara, Dana Republike.

“Više od mjesec dana, MUP Srpske preduzima pojačane mjere bezbjednosti. Nakon svih izvršenih bezbjednosnih provjera, analiza i planova, možemo konstatovati da je bezbjednost na zadovoljavajućem nivou. U ovom trenutku, MUP ne raspolaže nijednom informacijom o osobama koje bi potencijalno mogle ugroziti današnje događaje“, istakao je Đurića Vukelić, načelnik PU Banjaluka.

Kako kaže, MUP je upoznao javnost da će u strogom centru Banjaluke biti totalna obustava saobraćaja.

Bijelić: Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH dokument je od istorijske važnosti

Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH dokument je od istorijske važnosti, poručio je Slobodan Bijelić, iz Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske, gostujući u našem Otvorenom programu „Simbol slobode“.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, naglašava da nije bilo drugog izbora, već da se borimo za svoju slobodu.

Građani istakli zastave povodom Dana Republike

Brojni građani širom Srpske slave Dan Republike. Tako je Milan Tamamović iz Kozarske Dubice poslao sliku svoje kuće koju je ukrasio srpskim zastavama.

Građani Istočnog Sarajeva: To je moja država u kojoj živim, mjesto gdje će moja djeca odrastati

„Život dam, Republiku Srpsku ne dam“! „To je moja država u kojoj živim, mjesto gdje će moja djeca odrastati“. Ovako svoju Republiku vide građani Istočnog Sarajeva.

Autoputevi Republike Srpske aktivno učestvuju u svečanostima

Autoputevi Republike Srpske aktivno učestvuju u svečanostima povodom 9. januara, Dana Republike.

Ove godine, na način da su vozačima omogućili besplatnu vožnju auto-putem 9. januar.

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija biće služena u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Početak liturgije je u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

U 10 časova planirano je polaganje vijenaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu

U 12 časova dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima (Kulturni centar Banski dvor)

Sjednica Senata Republike Srpske (Palata Republike) u 14 časova.

Za 17 časova biće upriličen Svečani defile – Trg Krajine (uz dron šou, maping i 3D animacija sa vizualom simbola Republike)

19 časova koncert na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža održaće se na Trgu Krajine u Banjaluci.

Predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra) iz Sankt Peterburga Narodno pozorište Republike Srpske u 20 časova.

Proslava Dana Republike Srpke biće obilježena i u ostalim lokalnim zajednicama.

Dan Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u srijedu, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *