Press ESC to close

“Trojka” za sutra sazvala sastanak parlamentarnih stranaka

Stranke “trojke” sazvale su za sutra u Sarajevu sastanak predstavnika svih političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH radi razgovora o izmjenama Ustava BiH.

Sastanku će, prema najavama, prisustvovati predstavnici SNSD-a, DEMOS-a i Ujedinjene Srpske, dok su iz SDS-a i PDP-a saopštili da se neće odazvati na poziv.

Kada je riječ o strankama iz Federacije BiH, iz SDA, NES-a i Demokratskog fronta su naveli da neće učestvovati u razgovorima o ustavnim promjenama.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da ovaj sastanak predstavlja gubljenje vremena jer ne postoji konsenzus o tako važnom pitanju, izrazivši sumnju da se sa tim želi srušiti dogovor koje su stranke koje čine vlast na nivou u BiH postigle u Laktašima.

Dodik je naveo da zbog ranije preuzetih obaveza neću prisustvovati ovom sastanku, ali da će biti predstavnik SNSD-a.

“Svi znamo da je Ustav BiH veoma težak. Mislim da je veoma naivno očekivati da se na ovaj način pokuša nešto učiniti. Mi nismo spremni da izbrišemo bilo šta što je etnički prefiks”, rekao je Dodik.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da je neozbiljno razgovarati o ustavnim promjenama na način “ajte da pričamo”, a pogotovo što u funkciji takvih sastanaka mora bude ozbiljnija priprema.

“Neću ići na sastanak, ali prisustvovaće predstavnik DEMOS-a kako bi vidjeli koji pravac se pokušava zauzeti”, rekao je Čubrilović.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da bi sastanak o izmjenama Ustava BiH na koji su pozvale stranke “trojke” mogao da bude neka vrsta alibija da se izbjegne dogovor postignut u Laktašima.

“Što se tiče Republike Srpske svi smo do sada vodili usaglašenu nacionalnu politiku, tako da ćemo se dogovoriti kakav će biti naš zajednički odgovor. Neće biti pojedinačnih odgovora, niti će uspjeti da nas fragmentiraju”, rekao je Stevandić.

On je naveo da izmjene Ustava mogu usaglasiti samo narodi entiteta, a nikako strani ambasadori, te da će predstavnik Ujedinjene Srpske na sastanku u Sarajevu iznijeti stavove stranke.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da će ići na sastanak koji su sazvale stranke “trojke”, ali da će teško biti promijenjen i zarez Ustava BiH.

On je ocijenio da u postojećim uslovima nije moguće obezbijediti dvotrećinsku većinu u parlamentu i da se umjesto izmjena Ustava treba koncentrisati samo na izmjene Izbornog zakona BiH, za što su dovoljni glasovi natpolovične većine poslanika.

Konaković je izjavio ranije da su sazvali sastanak radi razgovora o izmjenama Ustava BiH, čime bi se, kako je ocijenio, stvorile pretpostavke za izmjene izbornog zakonodavstva koje se tiču implementacije presuda međunarodnih sudova.

On je rekao da je, osim ovog, prioritet i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodeći da je njegovo rješavanje moguće samo u paketu sa drugim izmjenama Izbornog zakona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *