Press ESC to close

Tomić: Prikazivanje femicida u javnom prostoru odrazilo se na kompletnu populaciju

Prikazivanje femicida u javnom onlajn prostoru odrazilo se na kompletnu populaciju, a “strah da se nešto propusti” ukazuje na to da se počeo tolerisati svaki oblik nasilja, izjavila je Srni psiholog Amela Bašić Tomić.

.Tomićeva je navela da je posljednjih godina upaljen crveni alarm kada je riječ o dugogodišnjem nasilju nad ženama, te ukazala na zabinjavajuću činjenicu da je snimak posljednjeg slučaja femicida u Gradačcu na kojem je počinilac na društvenoj mreži objavio svu brutalnost gnusnog zločina pogledalo više od 15.000 ljudi, a najmanje 300 izrazilo potvrdu sviđanja na sadržaj. “Sve ovo nameće pitanje u kojem mi društvu poremećenih vrijednosti živimo”, upozorila je Tomićeva.

Ona je pojasnila da su žene koje su izložene nasilju preplavljene negativnim emocijama, poput straha, brige, napetosti od vlastitog epiloga svake naredne nasilne epizode, preispitivanja odluka i budućih postupaka.

“To može dovesti do toga da žrtve pojačano traže pomoć narednih nekoliko dana nakon femicida, čemu u prilog idu podaci sa SOS telefona ili da usljed nagomilanog straha odustanu od svih budućih prijava, što ujedno znači i da se odgovori na traumatično iskustvo razlikuju, u zavisnosti od samih profila ličnosti”, naglasila je Tomićeva.

Prvenstveno se očekuje da podrška, kako kaže, postoji u krugu najbližih, a ne u virtuelnom prostoru, iako žrtve vrlo često o nasilju ne govore pred najbližima i dešava se da niko od članova socijalne mreže nije bio upoznat sa izloženošću nasilju.

Tomićeva je navela da je od svih strahova koje žrtve imaju, najveći onaj da im niko neće vjerovati nakon što nasilje prijave, a da se intenzitet straha održava i potpiruje u situaciji kada se komentarima na društvenim mrežama opravdava nasilje.

“Vođenje istrage na društvenim mrežama, traženja krivice i odgovornosti u ponašanju žrtve, minimiziranje prethodnog kontinuiranog nasilja kojem su žrtve bile izložene, izjednačavanje femicida sa ljubavnom tragedijom ili zločinom iz strasti su faktori koji utiču na to da se žrtve povuku”, dodala je Tomićeva.

Ona je rekla da je zbog navedenih razloga potrebno raditi na edukaciji javnosti o femicidu koji se ne može posmatrati kao izolovan slučaj, već kao kontinuirano nasilje koje je okončano sa smrtnim ishodom. Tomićeva smatra da je za sprečavanje nasilja nad ženama bitna reakcija okoline nakon što se desi prijava, dok je jedina adekvatna reakcija na bilo koji vid nasilja isključivo i samo poruka nasilniku da je njegovo ponašanje neprihvatljivo, nedopustivo i kažnjivo, bez obzira na ponašanje i postupke druge osobe, odnosno osobe koja je izložena nasilju. “Neophodno je da društvo pokaže empatiju, elementarnu pristojnost i pismenost, jer se samo na taj način može ići u pravcu stvaranja ambijenta sa nultom tolerancijom na nasilje”, zaključila je Tomićeva. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *