Press ESC to close

Šverceri tezge zamijenili internetom

BANjALUKA – Da se u BiH, pogotovo onlajn putem, na crno masovno prodaju tekstil, cigarete, auto-dijelovi, medicinska oprema, lijekovi te druga razna roba, potvrđuje podatak Uprave za indirektno oporezovanje (UIO) prema kojem je lani oduzeta roba vrijedna više od 21,8 miliona KM, dok je godinu ranije “plijen” carinika iznosio 7,8 miliona KM.

Najviše robe prošle godine privremeno su oduzeli sektori za carinu u Tuzli i Sarajevu, dok su šverceri, ako je suditi prema podacima UIO BiH, najaktivniji bili tokom januara, marta, novembra i decembra.

Kako su istakli u UIO, od ukupnog iznosa, robu u vrijednosti od 13,1 milion KM lani su zaplijenili drugi organi.

– Među oduzetom robom lani najviše je bilo tesktila i to u vrijednosti 2,85 miliona KM, te duvana i duvanskih proizvoda, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama, a čija je vrijednost bila 1,63 miliona maraka – kazali su u UIO.

Privremeno je oduzimana i roba za koju vlasnici nisu imali fakture, kao što su medicinska oprema i lijekovi, čija je vrijednost iznosila 408.831 marku. Putnici su preko granice nezakonito pokušavali da prenesu i mobilne telefone, ski-opremu, slike, otpadni materijal za reciklažu, kafu, alkohol pa čak i oružje i municiju.

Kontrole su pokazale da domišljati šverceri robu preko granice pokušavaju da prokrijumčare u kabini, vratima, ispod sjedišta te u gepeku automobila, bunkeru autobusa i drugim mjestima, a bilo je i slučajeva da roba nije bila ni sakrivena.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kazao je za “Glas Srpske” da na tržište BiH sumnjivim putevima dolazi razna roba, što predstavlja dodatni udarac domaćoj privredi.

– Ta roba, posebno iz azijskih zemalja, kod nas se može kupiti za sitan novac. Naši ljudi koriste sve prilike da robu kupljenu po mnogo nižim cijenama u inostranstvu preprodaju kod kuće, a može se naći i u slobodnoj prodaji, jer pojedini trgovci stavljaju na nju etikete i prodaju je kao domaći proizvod. Svašta se radi i nama sve to veoma odmaže, našem tekstilnom sektoru koji jedva preživljava – kazao je Pazurević.

Prema riječima ekonomiste Zorana Pavlovića, gotovo tri puta veća vrijednost oduzete robe lani je, između ostalog, pokazatelj da su carinici pooštrili kontrole kako bi stali u kraj švercerima.

– Većem iznosu, u jednu ruku, doprinijela je i inflacija, posebno kada je riječ o akciznoj robi. Roba koju putnici uspiju prošvercovati uglavnom završava na internetu, dok su prije tezge na pijacama bile glavno mjesto preprodaje – kazao je Pavlović.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kazala je da godinama apeluju na građane da kupuju u ovlašćenim trgovinama, a ne preko interneta, gdje se može naći sve i svašta.

– Posebno za brigu je što je putem društvenih mreža moguće nabaviti razne lijekove, nabavljene u drugoj zemlji, gdje su jeftiniji i ne trebaju recepti – kazala je Marićeva dodavši da je ovaj način poslovanja veoma rasprostranjen, što su pokazala i njihova istraživanja.

Postupak

Kako su ranije objasnili u UIO BiH, roba koja bude zaplijenjena na graničnim prelazima ima status privremeno oduzete robe, jer se radi o carinskim prekršajima.

Konačnu odluku o sudbini oduzete robe donose sudovi koji rješavaju sve prekršaje, pa tako i carinske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *