Press ESC to close

ŠOKANTNI DETALJI: Kakve tajne krije telefon uhapšenog predsjednika Suda BiH?

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću Osmici, rečeno je iz ove pravosudne institucije.

Odluku o pritvoru potpisao je sudija Branko Perić, a uhapšeni dvojac upućen je na izdržavanje pritvora u državni zatvor u Vojkoviće.

Suspendovani Debevec i Osmica osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja i ilegalno prisluškivanje tokom 2020. godine. Nelegalno su, kako navodi Tužilaštvo, prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH. Na stotine spisa iz istrage je uništeno, smatra Tužilaštvo, koje tek treba saslušati sve svjedoke.

Pritvor im je određen zbog opasnosti da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, odnosno saučesnike.

Tužilac Bojana Jolović iznijela je mnoge šokantne informacije o tome kako se Debevec ponašao prilikom hapšenja. Naime, Jolović je izjavila da je Debevec pružao otpor, kako je rekla, ne fizički, nego s pozicije sile i moći.

– Rekao je policajcu SIPA-e: “Ja ću se iz ovoga izvući, a ti vidi šta ćeš” – rekla je tužilac Jolović.

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, navela je da je postojao dogovor osumnjičenih za činjenje krivičnih đela. Posebno se to ogleda u tome da je prilikom saslušavanja svjedoka, Osmica znao da je svjedok bio u Tužilaštvu BiH i da mu je nakon toga prijećeno.

Saučesnici
No, sada je pitanje i ko su još Osmičini i Rankovi jataci. Ko im je pomogao u činjenju krivičnih DJela i uništavanju spisa. Kako u OBA, tako u Tužilaštvu i Sudu, ali i brojnim policijskim agencijama. Ne smije se zanemariti ni uloga pojedinaca u „BH Telecomu“, u Ođelu za tehničku podršku. Tu će se tek posložiti modus operandi. Tužilaštvo će uskoro proširiti istragu i na druge osobe i, kako saznajemo, na ovome se neće stati. Riječ je o dobro uvezanoj grupi. Pitanje je i koje tajne krije mobitel koji je pokušao sakriti Debevec i šta se to važno nalazi u njemu. Sve će to otkriti vještačenje. Pogotovo trećeg mobitela koji je iz SIPA-e pokušala iznijeti advokatica Vasvija Vidović, piše Avaz.

Šaja, Bešlija, Šehović, dug je spisak

Padom Osmice i pritvaranjem Debeveca Tužilaštvo BiH ima odriješene ruke da do kraja razotkrije kompletnu hobotnicu. U fokusu su „druženja“ Vahidina Šahinpašića iz SIPA-e, Ibre Bešlije i Nermina Šehovića iz FUP-a. Izjave svjedoka glase da su radili za OBA, ali po čijoj naredbi i za čije interese. Države ili Osmice. To će se vrlo brzo znati. Svu moć Bakirova SDA, nakon pada Osmice, polagala je u Sud i prvog čovjeka ove institucije Ranka Debevca.

Izvor: Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *