Press ESC to close

Fotelja guvernera rezervisana za Bošnjake

Centralna banka (CB) BiH dobila je novi Upravni odbor koji će odlučiti ko će biti guverner, a po nekom nepisanom pravilu ta fotelja pripašće Bošnjacima.

Naime, na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH ove sedmice izabrana je nova uprava Centralne banke BiH koju čine Radomir Božić, Darko Tomaš, Danijela Martinović te Jasmina Selimović i Mirza Kršo.

Božić i Martinovićeva su i u prošlom sazivu bili dio uprave Centralne banke, a nova uprava sada bi trebalo da bira guvernera te finansijske institucije na nivou BiH.

– Do sada je neko nepisano pravilo bilo da guverner bude iz reda Bošnjaka. Da li će sada biti neki drugi dogovor, to još ne znamo. Još nikakve instrukcije o tom pitanju nisu stigle iz Predsjedništva BiH koje bira upravu, koja njima na kraju i polaže račune – rekao je izvor “Glasa” iz Centralne banke.

Sjednica Upravnog odbora, na kojoj će biti biran guverner, zakazana je za 3. januar 2024. godine.

– Novi članovi uprave dobili su poziv za sjednicu koja će biti održana prvog radnog dana iduće godine. Tada ćemo birati i guvernera. Ko će to biti, za sada stvarno ne znam. Neko nepisano pravilo je da su svi dosadašnji guverneri nakon Pitera Nikola bili iz reda bošnjačkog naroda – rekao je “Glasu” Božić i dodao da zvanično mandat novoj upravi počinje od početka iduće godine.

Nakon Nikola guverneri Centralne banke bili su Kemal Kozarić i Senad Softić, obojica iz reda bošnjačkog naroda, a pojedini mediji iz FBiH prenijeli su da će novi guverner te institucije biti Selimovićeva, dok su drugi naveli da će ta fotelja pripasti Krši.

U Predsjedništvu BiH u petak nismo uspjeli saznati da li postoji neki dogovor o tome ko će zasjesti u fotelju guvernera Centralne banke u idućem šestogodišnjem mandatu, odnosno hoće li na toj funkciji i dalje ostati predstavnici iz reda bošnjačkog naroda.

Aktuelnom guverneru Senadu Softiću i upravi Centralne banke mandat je istekao još 2021. godine. Međutim, iako Zakon o centralnoj banci BiH nije poznavao ni tehnički ni v.d. mandat, iz Centralne banke je u avgustu 2021. godine poručeno da će v.d. uprava rukovoditi bankom do izbora novog rukovodstva, o kojem su tri člana Predsjedništva BiH odlučila tek ove sedmice.

Istorijski rezultati

Iz Centralne banke BiH nedavno su poručili da su i u 2023. godini uspješno ispunili svoj zakonski mandat i definisane zadatke, te da je održana monetarna stabilnost u zemlji uprkos izuzetno složenim uslovima rada na finansijskim tržištima.

– Ostvareni rezultati prezentovani u sažetim finansijskim izvještajima za devet mjeseci ukazuju da će 2023. godina biti istorijska po ostvarenom rezultatu poslovanja od uspostavljanja CB BiH, odnosno u svih 26 godina njenog rada – poručeno je iz Centralne banke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *