Press ESC to close

Šmit nema ništa sa Danom Republike

Republika Srpska je vječna, a 9. januar – Dan Republike slaviće se još veličanstvenije bez obzira na to da li će se to ili ne svidjeti Kristijanu Šmitu i zapadnim ambasadorima.

Stav je ovo zvaničnika Srpske i aktera na političkoj sceni nakon njegove izjave da je na organima za sprovođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara.

Komentarišući Šmitovu izjavu da je proslava 9. januara “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te da to, navodno, predstavlja krivično djelo, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže kako je apsurd da Šmit prijeti zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda, a upravo je taj isti Ustavni sud još 2006. potvrdio da neko da bi bio visoki predstavnik mora proći proceduru imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN.

– Kako se srozala ova država do samog dna, to je zastrašujuće. Šmit je evidentno najveća prepreka na evropskom putu BiH, ali i uvođenju reda u državi koja je u totalnom neredu – poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kaže da se Dan Republike proslavlja kao odraz želje i volje naroda Srpske i niko ne može ukinuti jedan od najznačajnijih datuma u njenoj istoriji, a sve je zasnovano na pravnim aktima. Smatra i da nepriznati visoki predstavnik na ovaj način pokušava samo da podigne temperaturu i unese nove nemire u BiH, iz samo njemu znanih razloga.

– Šmit pokušava da bezbjednosnu situaciju dovede na ivicu usijanja. On je odgovoran za sve eventualne sukobe i probleme jer ih on izaziva. Jedini koji bi se mogao i koji bi trebalo da se prepadne krivične odgovornosti za svaki problem koji se desi jeste lažni visoki predstavnik – naglasio je Stevandić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je da će 9. januara ići u Banjaluku na proslavu Dana Republike, a Šmitu je poručio da ide kući.

– Proslavićemo veličanstveno ovaj datum, a mišljenje Šmita me ne zanima – rekao je Nešić.

On je izrazio uvjerenje da BiH može opstati na principima zakona, pravičnosti i pravde, a ne na principima nametanja zakona od gubernatora Šmita, koji je kolonijalni upravnik.

– Ne želim da u 21. vijeku budem rob nikome, pa ni njemačkom namjesniku Šmitu – poručio je Nešić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić kaže da Šmit nema pravo da komentariše Dan Republike – 9. januar, a kamoli da prijeti.

– On se postavlja u ulogu policajca, tužioca, sudije i svima nama bi da presudi i da zabrani da obilježavamo 9. januar, koji će biti na veličanstven način obilježen ove godine – rekao je Kojić poručujući mu da svoje frustracije liječi na nekom drugom.

Ocijenio je da Šmita vjerovatno boli što Srbi imaju dvije države, te istakao da su Srbi složni i odlučni da očuvaju svoje ime i prezime.

Kojićeva partijska koleginica u Predstavničkom domu Sanja Vulić navodi da Šmit sve više pokazuje svoje pravo lice i da je više nego očigledno da mu je omiljena knjiga “Majn kampf” Adolfa Hitlera, a da svoje sulude ideje crpi iz učenja najvećeg nacističkog ideologa Alfreda Rozenberga.

– Pitam se da li je lažni visoki predstavnik za Srbe pripremio i bijele trake oko ruke da nam stavi, a da našeg predsjednika posredstvom nelegitimnog Suda BiH prinese kao žrtvu svojim političkim mentorima iz Sarajeva – upitala je Vulićeva.

Slično mišljenje dijeli i poslanik u Predstavničkom domu Miroslav Vujičić, poručujući da Šmit svojim nemuštim izjavama i tumačenjima zakona koje je usvojila NSRS nikada neće zabraniti Srbima da obilježavaju 9. januar – Dan Republike.

Šta je rekao

Kristijan Šmit je juče upozorio da je proslava praznika 9. januara kao Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u sprovođenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. Upozorio je i da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *