Press ESC to close

Sarajevo jutros najzagađenije na svijetu

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 350 i građani ponovo udišu najzagađeniji vazduh od svih gradova na svijetu.

To govore podaci sa servisa IQAir koji prikuplja sve informacije sa mjernih stanica. Jutros u 06:30 sati vrijednost zagađenih čestica su dosegle prosječnu vrijednost od 350 što čini vazduh opasnim.

U nekim dijelovima Sarajeva te vrijednosti idu i preko 400 (ulice Maguda, Sagrdžije, Višegradska, Skenderija, Nahorevska, Butmirska, Banjalučka, Derebent, Čadordžina…), piše Kliks.

Koncentracija PM2.5 u Sarajevu trenutno je 60 puta veća od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitet vazduha.

Iza Sarajeva jutros su bili Delhi, Lahore, Akra, Daka, Karači, Kolkata, Kampala, Kuvajt Siti i Kabul. Međutim, Sarajevo i Delhi se smjenjuju na prvom po mjestu, prema indeksu zagađenja.

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratornim maskama.

Indeks kvaliteta vazduha u Banjaluci jutros iznosi 166 i nezdrav je za stanovništvo. To je 16,8 puta više od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Savjetuje se izbjegavanje aktivnosti napolju, zatvaranje prozora, nošenje maski.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *