Press ESC to close

Sjeverna Koreja ispalila 200 granata na pogranično ostrvo, Južna Koreja evakuisala stanovništvo

Sjeverna Koreja je ispalila više od 200 granata sa svoje zapadne obale, prema južnom ostrvu Jeonpong, koje se nalazi u Južnoj Koreji, saopštio je zvanični Seul.

Odmah nakon toga, Južna Koreja je izdala upozorenje o evakuaciji civila na ostrvu. Osim toga, odmah su odlučili odgovoriti artiljerijskom vježbom u blizini ostrva kao odgovor na sjevernokorejsku paljbu.

Jug je osudio taj potez, nazvavši ga “provokativnim činom”. Takođe je njihov visoki zvaničnik rekao da iako je riječ o sjevernokorejskom “pomorskom udaru”, to nije izvedeno oružjem Sjeverne Koreje.

Artiljerijske granate ispaljene u petak, između devet i 11 po lokalnom vremenu, nisu ušle na teritoriju Južne Koreje jer su sve pale u tampon zonu između dvije zemlje.

Južnokorejski združeni štabovi rekli su da incident nije nanio nikakvu štetu narodu ili vojsci, ali je dodao da taj čin “ugrožava mir na Korejskom poluostrvu i podiže tenzije”.

Sjevernokorejska artiljerija je 2010. godine nekoliko puta pucala na ostrvo Jeonpong, ubivši četiri osobe, prenosi Kliks.

Posljednji incident dogodio se mjesecima nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendovala vojni sporazum s Južnom u cilju smanjenja tenzija.

Nakon toga, Pjongjang je rekao da će povući sve mjere “poduzete za sprječavanje vojnih sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak”, i rasporediti “moćnije oružane snage i novu vojnu opremu” u pograničnom području.

Ali Sjeverna Koreja je prekršila pakt više puta u protekle dvije godine, lansiranjem projektila i ispaljivanjem artiljerijskih metaka u more u pravcu Juga. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja ispalila artiljerijske granate u more u decembru 2022. godine, a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Ostrvo Jeonpong, dom vojne baze i malobrojnog civilnog stanovništva od oko 2.000 ljudi, nalazi se tri km od sporne morske granice u Žutom moru i 12 km od obale Sjeverne Koreje, ali na teritoriji Južne Koreje.

To je bilo poprište međukorejskih pomorskih sukoba tokom prethodnih godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *