Press ESC to close

U osam oblasti Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna

Vazdušna uzbuna proglašena je u osam oblasti Ukrajine, pokazuju podaci online karte ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Prema podacima sa karte, uzbuna je proglašena u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj, Dnipropeetrovskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harvovskoj, Černigovskoj oblasti. Vazdušna uzbuna je proglašena u ovim oblastima od 20:55 do 22:45 (od 21:55 do 23:45 po moskovskom vremenu).

Takođe, prema karti, uzbuna se čuje u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva i u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ruske oružane snage su počele izvoditi udare po ukrajinskoj infrastrukturi 10. oktobra 2022. godine – dva dana nakon terorističkog napada na Krimskom mostu, za koji prema oceni ruskih vlasti stoje ukrajinske specijalne službe. Udari su usmereni na energetske objekte, odbrambenu industriju, vojno upravljanje i komunikacije širom zemlje. Od tada, vazdušna uzbuna se proglašava svakog dana u ukrajinskim regionima, ponekad i širom cele zemlje. Istovremeno, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da ruske trupe u borbama sa Vojnim snagama Ukrajine ne vrše udare na stambene zgrade i socijalnu infrastrukturu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *