Press ESC to close

Senat odlaže prazničnu pauzu zbog rasprave o paketu pomoći za Ukrajinu i Izrael

Očekuje se da će američki Senat odložiti početak praznične pauze, kako bi nastavio raspravu o bezbjednosti granica SAD i pružanju dodatne pomoći Ukrajini i Izraelu, saopštilo je više senatora, prenosi Rojters.

-Napredujemo i Bijela kuća je angažovana, što je dobro. Sve je ohrabrujuće – rekao je novinarima senator Džon Tun, visoki republikanski zvaničnik u Senatu.

Zvaničnici su rekli da će Senat zasjedati u ponedjeljak i tako odložiti početak praznične pauze. 

Predsjednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbjednosti, koji podrazumijeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Predsjednik Predstavničkog doma sa republikanskom većinom Majk Džonson, kao i republikanci u Senatu, gdje demokrate imaju većinu, više puta su poručivali da će glasati za tu pomoć samo ako je uparena sa novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Svaki dogovor postignut u Senatu, koji demokrate kontrolišu većinom 51-49, takođe bi trebalo da dobije odobrenje Predstavničkog doma, koji republikanci kontrolišu sa 221-213, prije nego što bude usvojen.

Kongresmeni u Predstavničkom domu napustili su u četvrtak Vašington kako je planirano, i tako započeli prazničnu pauzu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *