Press ESC to close

Izrael pojačao bombardovanje Pojasa Gaze

Sukob Izraela i Hamasa ušao e u 70. dan. Sukobi izraelske vojske i pripadnika Hamasa nastavljeni su duž cijelog Pojasa Gaze. Najžešće borbe se i dalje vode na jugu u Kan Junisu i na sjeveru Gaze.

U Pojasu Gaze otkriveno tijelo još jednog taoca

Specijalne snage izraelske vojske otkrile su u Pojasu Gaze ijtelo Elije Toledano (28), koju je Hamas oteo u napadu 7. oktobra, javlja Rojters.

U saopštenju izraelske vojske navedeno je da je su identifikaciju tela izvršili medicinski zvaničnici, vojni rabini i forenzičari.

Toledano je oteta sa muzičkog festivala na otvorenom u južnom Izraelu, nakon čega su je pripadnici Hamasa odveli u Gazu, gdje se trenutno, prema proceni, i dalje nalazi više od 130 izraelskih talaca.

Tokom privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa, ova militantna grupa oslobodila je 105 civila, uključujući 81 državljanina Izraela, 23 Tajlanđanina i jednog Filipnca.

Izraelske vlasti su neke od preostalih talaca proglasile mrtvim, dodaje Rojters.

Izrael pojačao bombardovanje Pojasa Gaze

Izraelski tenkovi i avioni pojačali su bombardovanje sjevera Pojasa Gaze, kao i Kan Junisa i Rafe na jugu te palestinske enklave, javlja Rojters, pozivajući se na izjave lokalnih stanovnika, vlasti i medija.

Četiri osobe, uključujući dvoje djece, poginule su, a nekoliko je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u Kan Junisu rano jutros, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Zvanična palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da su tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na Kan Junis i Rafu ubijene ili povređene desetine ljudi, prenosi Rojters.

Jedan od udara pogodio je stambeni blok u blizini kuvajtske bolnice u Rafi, dodala je VAFA.

Na video snimcima načinjenim rano jutros iz Izraela mogu se videti gusti, crni oblaci dima kako se dižu u vazduh iz južnog dijela Pojasa Gaze.

Rojters navodi da Izrael napada duž svih 40 kilometara granice sa Pojasom Gaze, bez znakova pauze.

Izrael je pokrenuo svoju vojnu kampanju u Gazi u znak odmazde zbog upada Hamasa, čiji su borci su ubili 1.200 Izraelaca i zarobili 240 talaca u prekograničnom napadu 7. oktobra.

S Ostinom u Izrael putuje i načelnik Združenog štaba oružanih snaga SAD

Načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga, general Čarls K. Braun, pridružiće se ministru odbrane Lojdu Ostinu na sastancima u Izraelu u narednim danima, saopštio je Pentagon.

Biće to prvo putovanje ovog generala vazduhoplovnih snaga SAD na Bliski istok, otkako je došao na čelo Združenog štaba SAD, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ostin će u subotu otputovati na Bliski istok, a posjetiće i  Katar i Bahrein.

Portparol Hamasa: Tuneli u Gazi izgrađeni da mogu da izdrže upumpavanje vode

Hamas je izgradio svoje tunele u Pojasu Gaze tako da mogu da izdrže moguće pokušaje upumpavanja vode u njih, izjavio je portparol te palestinske militantne grupe Osama Hamdan.

On je na konferenciji za novinare u Bejrutu, komentarišući ranije izvještaje pojedinih medija da izraelske snage razmatraju upumpavanje vode u tunele Hamasa u gazi, rekao da su tunele gradili dobro obučeni inženjeri koji su razmatrali sve moguće napade, uključujući i upumpavanje vode, prenosi CNN.

Pojedini mediji ranije su prenijeli da je Izrael obavijestio SAD da razmatra da u neke od Hamasovih tunela počne da upumpava morsku vodu, kao dio borbe protiv te palestinske militantne grupe.

Odgovarajući na pitanje o mogućim novim razgovorima o oslobađanja izraelskih talaca koje Hamas držu u Gazi, Hamdan je rekao da neće biti pregovora i povratka talaca sve do potpunog prekida, kako je naveo, “agresije na Gazu”.

U Pojasu Gaze još nalazi više od 130 talaca, koje je Hamas oteo prilikom napada 7. oktobra na jug Izraela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *