Press ESC to close

SAD zabranile prodaju antivirusnog softvera Kaspersky zbog navodne veze s Rusijom

Administracija Joea Bidena zabranila je ruskoj kompaniji za kibernetičku sigurnost Kaspersky da nudi svoje popularne antivirusne proizvode u SAD-u zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

“Kaspersky općenito više neće moći, među ostalim aktivnostima, prodavati svoj softver unutar Sjedinjenih Država ili pružati ažuriranja softvera koji se već koristi”, stoji u saopćenju odjela trgovine.

Objava je uslijedila nakon dugotrajne istrage koja je pokazala da Kasperskyjevo “kontinuirano poslovanje u Sjedinjenim Državama predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zbog ofenzivnih kibernetičkih sposobnosti ruske vlade i sposobnosti da utječe ili usmjerava operacije Kasperskyja”.

“Rusija je uvijek iznova pokazala da ima sposobnost i namjeru iskorištavanja ruskih kompanija, poput Kaspersky Laba, za prikupljanje osjetljivih američkih informacija i njihovo oružje”, rekla je američka ministrica trgovine, Gina Raimondo

Kaspersky je u izjavi za AFP rekao da je odjel trgovine “donio svoju odluku na temelju trenutne geopolitičke klime i teoretskih zabrinutosti” i obećao da će “iskoristiti sve zakonski dostupne opcije za očuvanje svojih trenutnih operacija i odnosa”.

“Kaspersky se ne bavi aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a i, zapravo, dao je značajan doprinos svojim izvješćivanjem i zaštitom od raznih aktera prijetnji koji su bili usmjereni na američke interese i saveznike”, rekla je kompanija.

Taj je potez prva takva akcija poduzeta otkako je izvršna naredba izdana za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa dala odjelu trgovine ovlasti da istražuje predstavljaju li određene kompanije rizik za nacionalnu sigurnost.

Raimondo je rekao da su postupci ministarstva trgovine pokazali američkim protivnicima da neće oklijevati djelovati kada “njihova tehnologija predstavlja rizik za Sjedinjene Američke Države i njihove građane”.

Dok Kaspersky ima sjedište u Moskvi, ima urede u 31 zemlji diljem svijeta, opslužujući više od 400 miliona korisnika i 270.000 korporativnih klijenata u više od 200 zemalja, saopćio je odjel trgovine.

Uz zabranu prodaje Kasperskyjevog antivirusnog softvera, odjel trgovine također je dodao tri subjekta povezana s kompanijom na popis kompanija za koje se smatra da predstavljaju problem nacionalne sigurnosti, “zbog njihove saradnje s ruskim vojnim i obavještajnim vlastima u podršci vladninim cyber obavještajnim ciljevima”.

Odjel za trgovinu rekao je da “snažno potiče” korisnike da prijeđu na nove dobavljače, iako im njihova odluka ne zabranjuje korištenje softvera ako to odluče.

Kaspersky smije nastaviti s određenim operacijama u SAD-u, uključujući pružanje antivirusnih ažuriranja, do 29. septembra ove godine, “kako bi se smanjili poremećaji američkih potrošača i kompanija te im se dalo vremena da pronađu odgovarajuće alternative”, dodaje se.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *