Press ESC to close

​​​​​​​Racije izraelskih snaga širom Zapadne obale

Sukob  Izraela i Hamasa ušao je u 68. dan. Generalna skupština UN izglasala je, novu neobavezujuću rezoluciji kojom se zahtijeva “trenutni humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze. Izrael nastavlja sa bombardovanjem, sa fokusom na južni grad Kan Junis.

Palestinska oslobodilačka organizacija: Bajdenove izjave moraju postati akcije

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, rekao je danas da se izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena moraju pretvoriti u akcije, odnosno u poziv za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

-Izjave predsjednika Bajdena moraju da se transformišu u akcije, počevši od poziva na hitan prekid vatre i iznošenje sveobuhvatnog političkog plana zasnovanog na međunarodnom pravu, čime se završava okupacija i uspostavlja nezavisna palestinska država – objavio je Al-Šeik na platformi Iks Bajden je u utorak izjavio da Izrael ima podršku SAD, ali da premijer Benjamin Netanijahu mora da promeni svoju politiku, budući da su izraelske akcije počele da gube međunarodnu podršku, navodeći da je godinama imao “složen odnos” s premijerom Izraela. Sjedinjene Države su bile jedne od 10 zemlja koje su glasale protiv usvajanja rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o prekidu vatre. Rezolucija UN je usvojena u utorak, sa 153 zemlje koje su glasale “za” i 23 koje su ostale uzdržane. 

Vlasti: Sedam Palestinca ubijeno u izraelskom napadu na Dženin

Palestinac koji je ranjen u intenzivnim sukobima sa izraelskom vojskom u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali podlegao je povredama, saopštile su danas vlasti u Ramali.

Prema palestinskim zdravstvenim vlastima, ukupno sedam ljudi ubijeno je u borbama sa izraelskom vojskom u izbjegličkom kampu Dženin, koje traju od juče, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je izvršila napad dronom na neodređeni broj Palestinaca, koji su, kako je navela, bacali eksplozivne naprave i pucali na izraelske trupe, prenio je Rojters. Vojska je navela da je locirala tunele, pronašla oružje, municiju i eksplozivna sredstva, kao i da je demontirala postrojenje za izradu bombi.

Racije izraelskih snaga širom Zapadne obale

Racije izraelske vojske na izbjeglički kamp Dženin traje već 29 sati i još nema znakova njegovog završetka, prenosi Al Džazira.

Klub palestinskih zatvorenika saopštio je da je u dosadašnjoj raciji uhapšeno do 100 Palestinaca, a da je oko 30 prvobitno pritvorenih možda pušteno. Racije se takođe dešavaju širom Zapadne obale u gradovima Nablus, Hebron, Vitlejem i predgrađe Ramale.

Ambasadorka SAD u UN: Još jedna rezolucija kojom se ne osuđuje Hamas

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je da rezolucija o hitnom prekidu vatre u Gazi predstavlja još jednu rezoluciju kojom se ne osuđuje palestinska militantna grupa Hamas.

-Naš cilj mora da bude da dugoročno zaustavimo smrt, devastaciju i razaranje, a to jednostavno nije budućnost koju Hamas želi da vidi – rekla je ona u utorak u Generalnoj skupštini UN.

Tomas Grinfild je dodala da SAD rade na “održivom miru”, kao i da se Vašington slaže sa nekim dijelovima rezolucije.

-Slažemo se da je humanitarna situacija teška, da zahtijeva hitnu i trajnu pažnju, da civili moraju da budu zaštićeni, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom – navela je Tomas Grinfild. Ona je pozvala sve države da podrže amandman Austrije i da “jednoglasno” osude Hamas zbog terorističkih akcija 7. oktobra.

-Zašto je to tako teško – upitala je američka zvaničnica. Austrijski amandman nije dobio potrebnu većinu. Ambasador Austrije pri Ujedinjenim nacijama Aleksandar Maršik je prethodno rekao da je njegova zemlja “temeljno razmotrila” nacrt rezolucije, pozdravljajući to što se izričito zahtijeva oslobađanja svih talaca i omogućavanje pristupa humanitarne pomoći.

On je pozvao članice UN da prihvate austrijski amandman u kojem se navodi uloga Hamas u podsticanju najnovije eskalacije nasilja.

U nacrtu rezolucije koja je predstavljena u GS UN traži se “momentalan humanitarni prekid vatre”, kao i da se “sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila”. Pored toga, poziva se na “trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca” i na “obezbjeđivanje pristupa humanitarne pomoći” u Pojas Gaze. Ovaj prijedlog podnijela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju.

Ambasador Egipta u UN: Rezolucija je jedina garancija za spas Palestinaca u Gazi

Ambasador Egipta pri Ujedinjenim nacijama Osama Mahmud Abdelkalek Mahmud, izjavio je da je rezolucija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi “veoma jednostavna, jasna i eksplicitna”.

-Sadrži samo četiri operativna paragrafa. Međutim, primjena ovih paragrafa tek treba da se desi, iako je tragična humanitarna situacija nepodnošljiva za Palestince – rekao je on u utorak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Naveo je da je usvajanje i implementacija ove rezolucije “jedina garancija za spas nevinih civila”. On je poručio da se moraju ispitati ratni zločini koji su počinjeni nad Palestincima.

Izrael:Još osam vojnika poginulo u Gazi, ukupno 113 od početka kopnene operacije

Izraelska vojska  danas je saopštila da je još osam njenih pripadnika poginulo u borbama u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Među poginulima je i oficir, potpukovnik koji je komandovao pješadijskim pukom Golani, navodi se u saopštenju vojske.

Vojska je navela da je ukupno 113 izraelskih vojnika ubijeno, otkako je Izrael 20. oktobra počeo kopnene operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *