Press ESC to close

Putin: Invazije SSSR-a na Mađarsku i Čehoslovačku bile greška

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sovjetske invazije na Mađarsku i Čehoslovačku bile greška.

On je rekao da “nije u redu činiti bilo šta u spoljnoj politici što šteti interesima drugih ljudi”.

“Davno smo priznali da je taj deo sovjetske politike bio pogrešan i da je samo doveo do napetosti u odnosima. U spoljnoj politici se ne smije činiti ništa što je u direktnoj suprotnosti sa interesima drugih naroda“, izjavio je ruski lider na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, zamoljen da prokomentariše ocjene da se Sovjetski Savez ponašao kao kolonijalna sila kada je poslao tenkove u Prag 1968. i Budimpeštu 1956. godine.

Putin je rekao da zapadne zemlje, prije svega SAD, sada prave istu grešku kao što su Sovjeti tada napravili.

“Oni vrše pritisak na svoje saveznike, takozvane partnere. Nemaju prijatelje. Imaju samo interese. To je nastavak poznate britanske formule”, rekao je on.

Kako podsjeća britanski javni servis, u avgustu je objavljen udžbenik istorije koji je napisao jedan od Putinovih savjetnika, Vladimir Medinski, u kojem se tvrdi da je mađarska revolucija 1956. bila fašistička pobuna koju je organizovao Zapad i da je povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske 1990. bilo greška.

Udžbenik je naišao na kritike mađarskih političara i istoričara.

Silard Demeter, direktor Književnog muzeja Petofi, rekao je da će „nehumane diktature i dalje biti nehumane i diktature, čak i ako neko počne da ih prikazuje u pozitivnom svjetlu”.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je prokomentarisao da postoje pitanja u mađarskoj istoriji o kojima se ni sa kim ne počinje debata.

“Revolucionari iz 1956. su naši heroji“, poručio je Sijarto.

Sovjetski Savez se sastojao od 15 zemalja, ali je u svojoj sferi uticaja imao još nekoliko satelitskih država, uključujući Mađarsku i Čehoslovačku.

Sovjetski Savez je izvršio invaziju na Mađarsku 1956. i Čehoslovačku 1968. nakon masovnih protesta i zahtjeva za većim slobodama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *