Press ESC to close

Preminuo moćni diplomata Henri Kisindžer

Henri Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vrijeme dvojice predsjednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u srijedu u stotoj godini, saopštila je njegova firma za geopolitički konsalting, Kissinger Associates Inc.

Kisindžer je umro u svom domu u Kontektikatu, saopštila je firma, ne navodeći više detalja. 

Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

Kisindžer je bio aktivan i nakon što je proslavio stoti rođendan. 

Prisustvovao je sastancima u Bijeloj kući, objavio knjigu o liderskim stilovima i svjedočio pred senatskim odborom o nuklearnoj prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja. U julu 2023. je iznenada posjetio Peking da bi se sastao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

1970-ih je, kao državni sekretar u administraciji Ričarda Niksona, učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije. Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda, i Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom.

Kisindžerova vladavina kao glavnog tvorca američke spoljne politike je prestala kada je Nikson podnio ostavku zbog afere Votergejt. Pa ipak, ostao je diplomatska sila za vrijeme Niksonovog nasljednika, predsjednika Džeralda Forda, i nastavio da iznosi snažna mišljenja do kraja svog života,prenosi Rojters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *