Press ESC to close

Predsjednik Ekvadora produžio vanredno stanje za 30 dana zbog eskalacije nasilja

KITO – Ekvador je produžio vanredno stanje za 30 dana i rasporedio vojske na ulice širom zemlje u borbi protiv eskalacije nasilja povezane sa trgovinom droge, saopštila je vlada te zemlje.

Predsjednik Danijel Noboa, izabran u novembru, izdao je dekret kojim je na još 30 dana obnovio vanredno stanje proglašeno širom zemlje 8. januara, dok ga ekvadorski Ustav, kao lidera zemlje, ovlašćuje da održava vanredno stanje do 90 uzastopnih dana, javlja Figaro.

Ova mjera, koja se primjenjuje i u zatvorima, gde su zaplenjena droga i oružje, povezana je sa “ozbiljnim unutrašnjim nemirima” i “unutrašnjim oružanim sukobom” sa kojima se nacija suočava, navodi se u dokumentu vlade.

Ekvadorski predsjednik proglasio je vanredno stanje 8. januara nakon što je vođa narko bande Adolfo Masijas, zvani Fito, pobjegao iz zatvora u jugozapadnom gradu Guajakil, gdje je služio 34-godišnju kaznu.

Nakon bjekstva lidera kartela, u zatvorima su izbili nemiri, koji su eskalirali otmicom 200 zatvorskih čuvara i policajaca od strane zatvorenika, pre nego što su snage bezbjednosti povratile red.

Predsjednik je 9. januara proglasio da se zemlja nalazi u “unutrašnjem oružanom sukobu” i mobilisao vojnike na ulicama i u zatvorima da se bore protiv dvadesetak bandi, povezanih sa meksičkim kartelima i albanskom mafijom, koja se smatra “terorističkom”, a u ovim akcijama uhapšeno je oko 7.500 ljudi.

Prema Ustavnom sudu Ekvadora, proglašenje “unutrašnjeg oružanog sukoba” može trajati neodređenu količinu vremena jer nije vezano za vanredno stanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *