DžEVAD GALIJAŠEVIĆ, stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma pozvan na Naučno-praktičnu konferenciju koju organizuje Centralizovana vjerska organizacija „Međunarodna islamska misija“ u glavni grad Ruske Federacije – u Moskvu.

Aktuelni politički trenutak u međunarodnim odnosima opterećen je složenim vojno političkim sukobima u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Preko destruktivnih i šovinističkih ideologija kojima je okupirao Ukrajinu, NATO pakt i cijeli politički zapad otvorio je procese destabilizacije i ugrožavanja bezbjednosti Rusije na njenim granicama. Gomilanje vojne sile, ratne tehnike, oklopno-mehanizovanih sredstava, aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica te modernog – ubitačnog oružija, raketnih sistema i artiljerije koje je u početku masakriralo stanovnike Donbasa pretvorilo se u oružani sukob u kome je Ukrajinska nacistička falanga već kapitulirala ali SAD i Velika Britanija, Nato alijansa i Evropska Unija, još uvijek nisu priznali poraz iako je on već vidljiv i neizbježan. Još uvijek, se gomilaju ćrtve i razara životni prostor, na teškom „Ukrajinskom frontu“ na kome se odmjerava vojno-politička moć cijelog Zapada i Ruske Federacije a SAD i Velika Britanija, su pokrenuli novi rat, protiv palestinskog naroda u Gazi, na Zapadnoj obali i u Jerusalimu. Pokretanje terorističkog nasilja koje izaziva opšte zgražavanje i osudu, 7. oktobra 2023.godine, Složeni ratni sukob koji obiluje masakrom, genocidom i krvoprolićem organizovan je klasičnom i već više puta viđenom, upotrebom jednog dijela terorističke organizacije Hamas, koja nije nikakva homogena i centralizovana vojna sila, nad kojom ne postoji efektivna  kontrola i subordinacija jedinstvenog sistema upravljanja,

Eskalacija sukoba koj itraje već 75.godina, bila je potrebna amerikancima i britancima da pred unutrašnjom javnosti sakriju i učine manje važnim poraz kolektivnog zapada u Ukrajini. Bliski Istok a posebno Palestina i Izrael su geopolitička tačka puna istorijskog i vjerskog naboja koja generiše i frustracije i rađa radikalizam u islamskom svijetu.

Krupne riječi, koje su nakon terorističkog akta izgovorili Šef Hamasa Ismail Hanija i Komandant vojnog krila Brigade „Al Kasem“ Muhame Deif  nastavili su da se ponavljaju u radikalnim izjavama Turskog predsjenika Recep Taip Erdogana („Mi smo već u Gazi“ – vidjeće sada Amerika i Izrael…) a zatim i Šefa Libanskog Hezbolaha Hasana Nasrallaha („Mislili ste dobiti rat koji se vodi po etičkim, moralnim i vjerskim pravilima ali niste dobili takav rat. Mi smo već u ratu sa Izraelom…)… itd… bla…bla…bla.

Teške riječi i prieteće poruke samo su davali novu municiju Izraelu da nastavi sa uništavanjem pojasa Gaze i brutalnim pokoljem palestinaca i to,civilnog stanovništva, žena i djece.

Kukavičluk lidera velikih islamskih zemalja, razbio je iluziju o mogućnostima zajedničkog djelovanja i sposobnostima da se u vlastitom dvorištu zaštite civili upotebom sile  – jer sile nema i ona nikada nije mogla obezbediti pravedno rješenje i doneti mir.

Nemoć muslimanskog vođstva i nasilje koje je svakim danom sve brutalnije i očiglednije, podrška ujedinjenog zapada protiv muslimana palestine kakva je već viđena u Ukrajini protiv pravoslavnih hrišćana Rusije,  ukazuju na sve veću potrebu za dijalogom i poštivanjem međunarodnog prava. To je očigledno i ključni razlog zbog čega „Međunarodna Islamska misija organizuje  ovu  Naučno-praktičnu konferenciju: “Duhovne i moralne vrijednosti kao osnova za prevenciju destruktivna ideologija u kontekstu savremenih izazova”

Poziv na Međunarodnu konferenciju u Moskvi sljedi na maternjem i na Ruskom jeziku

Naučno-praktična konferencija
“Duhovne i moralne vrijednosti kao osnova za prevenciju destruktivna ideologija u kontekstu savremenih izazova”
Datum: 30. novembar 2023.
Vrijeme: 10.00-18.00
Mjesto održavanja: Moskva, ul. Ostoženka 49, zgrada 1.

Organizatori:

Centralizovana vjerska organizacija “Međunarodna islamska misija”, uz podršku Fonda za podršku islamskoj kulturi, nauci i obrazovanju.

Moderatori: Sh.A. Pshikhachev, I.D. Ibragimov.

Učesnici: realizatori regionalnih projekata Centralizovane vjerske organizacije “Međunarodna islamska misija”, studenti i mladi, stručnjaci iz oblasti etnokonfesionalnih odnosa, predstavnici državnih organa i lokalnih samouprava, predstavnici javnih i vjerskih organizacija.

Broj učesnika: 40-50 osoba.

Ciljevi konferencije:

1. Izvršenje plana održavanja manifestacija muslimanskih organizacija za 2023-2024. o sprovođenju Osnova državne politike za očuvanje tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, odobrenih Ukazom predsednika Ruske Federacije br. 809 od 9. novembra 2022. godine, usvojenim 28. avgusta 2023. u okviru Sve -Ruska naučno-praktična konferencija „Savremeni izazovi tradicionalnim vrednostima“.

2. Očuvanje i jačanje tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti u kontekstu savremenih izazova, kada je naša zemlja suočena sa destruktivnim djelovanjem ekstremističkih i terorističkih organizacija, pokušajima neprijateljskih stranih država da izvrše ideološki i psihološki utjecaj na naše građani, pokušaji da se ruskom narodu usadi nešto što je strano ruskom narodu i destruktivno po rusko društvo sistem ideja (negiranje ideala patriotizma i služenja otadžbini, ideali vrijednosti jake porodice, braka, velike porodice, „ukidanje ruska kultura”, propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa).

Glavne teme za diskusiju:

1. Utvrđivanje uzroka i prirode savremenih izazova i prijetnji tradicionalnim vrijednostima u informatičkom društvu.

2. Djelovanje javnih (vjerskih) organizacija u formiranju sistema informacione i duhovne sigurnosti savremene omladine u Rusiji.

3. Duhovno, moralno i patriotsko vaspitanje, kulturno, istorijsko vaspitanje omladine, kao osnova za formiranje sveruskog građanskog identiteta.

Raspored govora:

Stručni izvještaj od 20 do 30 min.

Prezentacija učesnika 7-10 min.

Pravila događaja:

29. novembar 2023

Od 15.00 sati Prijava gostiju.

19.00 – 21.00 Večera.

30. novembar 2023

09.00 – 10.00 Registracija učesnika i gostiju Konferencije.

09.30 – 09.50 Press pristup.

10.00 – 11.00 Pozdrav. Plenarna sjednica.

11:00 – 13:00 Rad na konferenciji (govori učesnika i stručnjaka)

13.00 – 14.00 Ručak.

14.00 – 17.00 Rad na konferenciji (govori učesnika i stručnjaka)

17:00 – 18:00 Sumiranje rezultata Konferencije

01. decembar 2023

Od 12:00 Polazak nerezidentnih učesnika Konferencije

Radni jezik konferencije: ruski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *