Press ESC to close

Platforma X ima rok do petka

Sudija brazilskog Vrhovnog suda dao je platformi X rok do petka da objasni zašto se nije u potpunosti pridržavala ranijih odluka kojima je kompaniji u vlasništvu milijardera Ilona Maska naloženo da blokira određene naloge.

Odluka je dio istrage koju je ranije ovog mjeseca pokrenuo sudija Aleksandar de Moraes protiv Maska, nakon što je milijarder rekao da će ponovo aktivirati naloge na mreži X za koje je sudija naredio da se blokiraju.

Izvještaj brazilske federalne policije u koji je Rojters imao uvid, pokazao je da su nalozi na mreži X za koje su lokalni sudovi naredili blokiranje i dalje bili aktivni na platformi do početka aprila, što je u suprotnosti sa prethodnom izjavom kompanije.

“Od predstavnika društvene mreže X se traži da se izjasni o neusaglašenosti istaknutoj u izvještaju koji je podnijela policija”, napisao je Moraes u odluci, prenosi Tanjug.

Moraes istražuje “digitalne milicije” koje su optužene za širenje lažnih vijesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara, a takođe vodi istragu o navodnom pokušaju Bolsonara da izvede državni udar.

Ranije su advokati koji zastupaju Maskovu platformu rekli da je platforma blokirala 226 naloga od 2022. godine, nakon naloga suda ili najvišeg izbornog suda u Brazilu, dodajući da su nalozi i dalje blokirani i da im nije dozvoljeno da emituju video snimke uživo.

Advokati su takođe rekli da će mreža X poštovati svaku odluku oba suda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *