Press ESC to close

Papa Franjo ne namjerava da se povuče

VATIKAN- Papa Franjo ne namjerava da podnese ostavku jer smatra da je njegovo zdravlje dovoljno dobro, navodi se u knjizi razgovora sa poglavarom Katoličke crkve čije je odlomke objavio italijanski list “Korijere dela sera”.

“Ovo je daleka hipoteza, jer nemam dovoljno ozbiljne razloge koji bi me naveli da razmišljam o odustajanju”, rekao je papa Franjo u knjizi “Život – moja priča u istoriji”.

Knjiga je zasnovana na intervjuu sa papom, a u Italiji će biti objavljena 19. marta.

Papa Franjo ima 87 godina i u posljednjih nekoliko godina je sve slabiji. On za kretanje koristi kolica za lica sa invaliditetom ili štap, a nedavno je patio od onoga što je opisano kao napad bronhitisa ili prehlada, zbog čega je ograničio svoj javni govor.

“Hvala Gospodu, uživam u dobrom zdravlju i, ako Bog da, ima još mnogo projekata koji trebaju da se realizuju”, rekao je papa i ponovio da će razmisliti o odustajanju samo u slučaju “ozbiljne fizičke smetnje”.

Franjin prethodnik Benedikt Šesnaesti bio je prvi papa koji je podnio ostavku poslije oko 600 godina, navodeći kao razlog starenje. On se povukao u februaru 2013, kada je imao 85 godina, i nastavio da živi još blizu deset godina. Umro je u 95. godini. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *