Press ESC to close

Palestinci koji su se vraćali kući, ubijeni u izraelskim zračnim napadima na sjeveru Gaze

Palestinci koji su pobjegli iz svojih domova zbog izraelskih napada suočavaju se s više zračnih napada nakon što su se odlučili vratiti svojim domovima na područjima gdje su se djelimično povukle izraelske snage, javlja Anadolu.

Na meti su, ne samo zračnih napada već i izraelskih snajperista.

Direktna meta napada

Porodica Senti, raseljena iz izbjegličkog kampa Jabalia, vratila se kući kako bi vidjela kolika šteta je pričinjena na njihovoj kući.

Vjerovali su da su sigurni nakon povlačenja izraelskih snaga.

Advertisement

0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Izraelsko bombardovanje i dronovi u Pojasu Gaze ometaju timove hitne pomoći i civilne odbrane da prevezu ranjenike i tijela u bolnice.

Ibrahim Senti, kojem je u izraelskim napadima ubijeno deset članova porodice, rekao je za Anadolu da je, dok se vraćao kako bi provjerio štetu na njihovoj kući, njegova porodica bila direktna meta izraelskih snaga.

– Okupatorski Izrael nije pokazao nikakvu milost prema njima – rekao je Senti.

Drugi svjedok je rekao da su oni koji su pokušavali da dođu do svojih domova bili u opasnosti od bombardovanja ili pucanja iz dronova u blizini.

Tampon zona

Drugi svjedoci su izrazili zabrinutost da bi Palestinci mogli biti odvraćani od povratka i da bi Izrael mogao uspostaviti tampon zone na tom području.

Izraelska vojska objavila je video zapise koji otkrivaju da su bombardovani svi kvartovi i civilni objekti u blizini granice s Pojasom Gaze.

Izraelski mediji su objavili da vojska “ruši neke zgrade” kako bi uspostavila “tampon zonu na granici Gaze”.

Džon Kirbi (John Kirby), koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, izrazio je neodobravanje vezano za plan Izraela da stvori “tampon zonu” oko Gaze.

Izraelska vojska počela se postepeno povlačiti iz sjevernog dijela Pojasa Gaze u decembru 2023. i nastavila u januaru, povlačeći se iz određenih područja grada Gaze.

Sigurne zone

Od početka kopnene operacije koju je Izrael pokrenuo na Pojas Gaze 27. oktobra, stanovnici su pozvani da se presele iz sjevernih i centralnih područja teritorija na jug, uz obrazloženje da su to sigurne zone, ali nisu pošteđeni bombaških napada na kuće, automobile i bolnice.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra ubijena su 28.064 Palestinca, a ranjeno je 67.611.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *