Press ESC to close

Otkrivena vremenska kapsula stara 200 godina kod spomenika u Vest Pointu

Zvaničnici Vojne akademije Sjedinjenih Američkih Država Vest Point, otkrili su vremensku kapsulu staru skoro 200 godina, tokom renoviranja spomenika u čast heroja Američkog rata za nezavisnost Tadeuša Košćuška.

Iako je otvorena sa velikim iščekivanjem, u njoj se nalazio samo sloj mutne vode i mulja, prenosi TVP World.

Mada kutija nije ispunila očekivanja jer nije sadržavala uočljive artefakte, događaj je izazvao radoznalost i spekulacije među istoričarima i istraživačima.

Arheolog Vest Pointa Pol Hadson izrazio je iznenađenje nedostatkom sadržaja, napominjući da mulj na dnu ukazuje na to da je vlaga vremenom prodrla u kutiju, potencijalno razgrađujući bilo koju organsku materiju koja je mogla biti unutra.

Otkriće vremenske kapsule dodaje element misterije u istoriju spomenika, koji je bio posvećen Košćušku, glavnom inženjeru Vest Pointa tokom rata za nezavisnost.

Spomenik, završen 1829. godine, ima istorijski značaj jer je napravljen u čast Košćuška, koji je igrao vitalnu ulogu u oblikovanju prvih dana Vest Pointa, podsjeća poljski TV kanal.

Kako je saopšteno, Vojna akademija će sledeće godine postaviti novu vremensku kapsulu u obnovljenu bazu spomenika, sa ciljem da je ostavi u nasleđe budućim generacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *