Press ESC to close

Oružje stiglo iz Amerike: Rakete dugog dometa uništene nad Krimom

MOSKVA – Rat u Ukrajini ušao je u 812. dan. Iz Moskve je saopšteno da je nad Krimom uništeno pet raketa dugog dometa.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio da su se neke jedinice na Kupjanskom pravcu pregrupisale prema Harkovu. Ambasadori zemalja članica EU saglasili se u načelu da još četiri ruska medija dodaju na listu sankcija. Moskva poručila da će ruske snage uništiti svu američku vojnu opremu koju dobija Ukrajina.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene PVO jedinice rano jutros uništile pet dalekometnih raketa poznatih kao ATACMS. Te raketne sisteme su SAD isporučile Ukrajini.

Načelnik Krima postavljen od strane Rusije Mihail Razvožajev rekao je da niko nije povrijeđen, ali da je nekoliko stambenih kuća i automobila oštećeno.

Zbog situacije u Harkovskoj oblasti, gdje ruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku, predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je najavljene posjete Španiji i Portugaliji.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su se neke jedinice na Kupjanksom pravcu pregrupisale prema Harkovu.

Kijev je posjetio američki državni sekretar Entoni Blinken i poručio da SAD ne ohrabruju Ukrajinu da mete u Rusiji gađa oružjem koje je stiglo iz Amerike, ali da vjeruje da Kijev sam treba da donosi odluke.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, pak, poručila je da će ruske snage uništiti svu američku vojnu opremu koju dobija Ukrajina.

Ambasadori zemalja članica EU saglasili su u načelu da četiri ruska medija – Glas Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rusku gazetu – dodaju na listu sankcija zbog, kako kažu, širenja propagande, potvrdila je na platformi „Iks“ komesarka EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova, prenosi RTS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *