Press ESC to close

Objavljen snimak razgovora Zelenskog i Orbana

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao je kratak, ali naizgled intenzivan razgovor, s čovjekom koji prijeti da će blokirati aspiracije Ukrajine za EU, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

On se s Orbanom sastao u nedjelju na inauguraciji novog predsjednika Argentine. Samo profesionalni čitaoci s usana mogli bi shvatiti šta je rečeno između predsjednika Zelenskog i čovjeka koji se smatra “lošim dečkom” EU.

Njihov razgovor dolazi uoči onoga što bi mogla biti ključna sedmica za ukrajinske ratne napore. Predsjednik Zelenski otputovat će u utorak u Vašington dok pokušava spasiti paket američke odbrambene pomoći vrijedan 60 milijardi dolara.

Američki predsjednik Džo Bajden poziva zakonodavce da odobre sredstva, ali u sve se umiješala domaća, stranačka politika.

Ovo će biti druga posjeta ukrajinskog lidera Bijeloj kući od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine – prethodna je bila u septembru prošle godine.

Paket je trenutno u zastoju u Kongresu, suočavajući se s odbijanjem republikanaca koji tvrde da bi više novca trebalo ići na domaću sigurnost na granici SAD-Meksiko.

Očekuje se da će predsjednik Zelenski razgovarati i sa Majkom Džonsonom, novim predsjednikom Predstavničkog doma republikanaca, tokom posjete Vašingtonu.

Lideri EU će se u četvrtak okupiti u Briselu gdje je plan, u najmanju ruku, da se da zeleno svjetlo za početak formalnih pregovora o “pristupu” Ukrajine.

To je sljedeći korak na veoma dugoj ljestvici ka punopravnom članstvu u EU, iako nema garancija za uspjeh. Paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra, u zajmovima i grantovima, takođe je trebao biti potpisan.

Međutim, Viktor Orban je zaprijetio da će izbaciti oba dokumenta iz kolosijeka, izazvavši frustraciju u glavnim gradovima EU i bijes u Kijevu.

Kritičari Orbana ga nazivaju “glasnikom” Vladimira Putina, budući da je održao veze s ruskim predsjednikom uprkos odluci Moskve da pokrene invaziju na Ukrajinu.

Uprkos tome što je klimao glavom kroz niz uzastopnih paketa sankcija Moskvi, Orban se takođe izjasnio protiv slanja više novca i oružja Ukrajini.

On tvrdi da šefovi EU “guraju” pridruživanje Ukrajine “u grlo” i pozvao je na “stratešku raspravu” o cjelokupnom pristupu bloka. Orban je čak opisao potencijalnog novog člana EU kao “jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu”.

To je optužba koja izaziva bijes u Kijevu, s obzirom na to da je Orban optužen da je nadgledao demokratsko nazadovanje u svojoj zemlji. Neki vjeruju da mađarski lider koristi Ukrajinu kao pregovaračku moć, kako bi pokušao izvući više novca iz EU.

Treba reći i to da postoje zemlje EU, osim Mađarske, koje imaju rezerve prema širenju bloka. Ali prema jednom briselskom diplomati, Budimpešta je ta koja za sada stoji sama u održavanju diskusija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *