Press ESC to close

Novca za izbore još nema

BANjALUKA – I lokalni izbori, pored investicija, čekaju novac iz zajedničke kase na nivou BiH, a da li će se ta situacija promijeniti, niko za sada ne govori jer su sve snage domaćih vlasti fokusirane na evropski put i ključne odluke koje u tom domenu treba da ugledaju svjetlo dana.

S druge strane, dok svi gledaju u Brisel, vrijeme curi i odluci o privremenom finansiranju institucija na nivou BiH, koja je na snazi do kraja ovog mjeseca, a niko za sada u javnosti od domaćih vlasti ne spominje da li će do kraja mjeseca biti usvajen budžet zajedničkih institucija BiH za 2024. godinu. 

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić juče nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li će do kraja mjeseca biti usvojen budžet i koliko novca je predviđeno za Centralnu izbornu komisiju (CIK), odnosno za održavanje lokalnih izbora.

Iz CIK-a takođe juče nismo dobili odgovore na pitanja koje aktivnosti preduzimaju o pitanju predstojećih lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru, te koliko problem pravi to što trenutno nemaju novca na raspolaganju za te aktivnosti. 

Međutim, kako saznajemo, u toj instituciji potpunu realizaciju aktivnosti  za predstojeće lokalne izbore ometa odluka o privremenom finansiranju, jer na raspolaganju trenutno nemaju novac za sve što je planirano prije donošenja odluke o raspisivanju lokalnih izbora početkom maja.

S ovim problemom CIK se susreće svake dvije godine jer je svaka druga izborna.  Tako su i prethodni lokalni izbori, koji su održani 2020. godine, sa prvobitno planiranog 4. oktobra prolongirani na 15. novembar te godine upravo zbog kašnjenja u usvajanju budžeta na nivou BiH.

Izborni zakon BiH definisao je da se lokalni izbori finansiraju 50 odsto iz zajedničke kase na nivou BiH, a preostali iznos izdvajaju opštine i gradovi.

– Isti problem ponavlja se svake dvije godine, tako je i 2022. godine reagovao visoki predstavnik koji je donio odluku da se mora obezbijediti novac za održavanje izbora. Vjerujem da će vlasti ubrzo donijeti budžet institucija BiH jer novac mora biti operativan u roku od 20 dana od dana donošenja odluke o održavanju izbora – kazao je “Glasu” bivši član CIK-a Vehid Šehić.

Naglašava da bi nadležni trebalo konačno da počnu sa usvajanjem budžeta u zakonskom roku.

– Ne smije se dozvoljavati da imamo svake godine odluku o privremenom finansiranju. Za tim treba posezati samo u vanrednim situacijama. Ono što je u normalnim državama izuzetak, kod nas postaje praksa, a to govori o odgovornosti političara  – zaključio je Šehić.

Nacrt budžeta za narednu godinu, prema propisima, trebalo bi da bude spreman još do oktobra tekuće godine, i usvojen do 31. decembra iste te godine, ali to je u BiH nepoznanica, zbog čega je postala praksa da su u prvom, pa i drugom kvartalu na snazi odluke o privremenom finansiranju. 

Tekući rashodi

Odluka o privremenom finansiranju institucija na nuivou BiH znači da nema nikakvih novih projekata i da se novac može trošiti samo za tekuće rashode i to u iznosu koji je bio na raspolaganju u istom kvartalu prethodne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *