Press ESC to close

Nikšić: Na sastanak pozvani svi, ali je očigledno da neki nemaju hrabrosti

Namjera stranaka „Trojke“ je da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u BiH.

Naveo je to uoči današnjeg sastanka parlamentarnih stranaka u BiH, a kojem neće prisustvovati stranke opozicije, predsjednik SDP-a i premjer FBiH Nermin Nikšić.

-Organizacijom sastanka želimo da pokažemo našu opredijeljenost da u važna pitanja kao što su izmjene Ustava uključimo sve relevantne političke činitelje, kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Nažalost, jedan dio opozicionih subjekata je odbio da učestvuje u raspravi o izmjenama Ustava BiH i tako na konstruktivan način doprinese ovom procesu – rekao je Nikšić, prenosi Kliks.

Dodao je da svako ima pravo da ne učestvuje na sastanku.

-Uostalom to smo i mi kao opozicija radili kad smo smatrali da nije problem ustavnih promjena samo u Federaciji pa na te sastanke nisu pozivane stranke iz Republike Srpske. Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo „ne“ je „ne“  ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikanstva – ističe Nikšić.

Istakao je da je želja stranaka „Trojke“ da razgovaraju i da se dogovraju te da moraju biti spremni čuti i one s kojima se ne slažu.

-Upravo zato želimo da čujemo sve strane i sve argumente, jer se tako komunicira i rješavaju problemi u savremenim demokratijama. Naravno možemo i sjediti svako u svojoj kancelariji, svađati se, ispucavati zapaljive parole koje neće donijeti ništa dobro građanima BiH koji bez obzira na to kom narodu pripadaju odlaze iz svoje zemlje. Naši principi i prioriteti su jasni i od njih ne odustajemo, ali smo spremni i želimo tražiti rješenja koja će BiH  i svim njenim građanima ponuditi perspektivu i učiniti da se osjećaju ugodno, zaštićeno, ravnopravno i poštovano u BiH. Šta je loše u tome? Zar to ne bi trebao biti cilj svih nas – zaključio je Nikšić.

Sastanku će, prema najavama, prisustvovati predstavnici SNSD-a, DEMOS-a i Ujedinjene Srpske, dok su iz SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red saopštili da se neće odazvati na poziv.

Kada je riječ o strankama iz Federacije BiH, iz SDA, NES-a i Demokratskog fronta su naveli da neće učestvovati u razgovorima o ustavnim promjenama.Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da ovaj sastanak predstavlja gubljenje vremena jer ne postoji konsenzus o tako važnom pitanju, izrazivši sumnju da se sa tim želi srušiti dogovor koje su stranke koje čine vlast na nivou u BiH postigle u Laktašima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *