Press ESC to close

NEKA BUDE SVJETLOST – Poetsko-filosovska veče u Muzeju Hercegovine

Biblijskim naslovom, uz pregršt pjesama o nebu, zvijezdama, potrazi i odgovorima, uz video o kosmosu, uz pratnju gitare i uz scenografiju inspirisanu Van Gogovim djelima, sinoć je u Muzeju Hercegovine održano poetsko veče povodom Međunarodnog dana kosmonautike.

Organizator poetsko-filosofske večeri je Književno udruženje ,,Susret” Trebinje.

Veče je otvorio ataše Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Ilija Serov, koji je istakao da je velika posjećenost ovakvog događaja istinski pokazatelj iskrenosti i ljubavi prema ruskom narodu, njegovim dometima i kulturi. On je ukazao na značaj podviga Jurija Gagarina, za ruski/sovjetski narod, ali za čovječanstvo uopšte te je naglasio da se na Dan kosmonautike slavi znanje, radoznalost i vrline i stoga što u sali vidi veliki broj djece je jasan pokazatelj da podvizi poput podviga Jurija Gagarina inspirišu čovječanstvo i danas.
Ovo veče zamišljeno je kao lirsko-filosofski susret publike i članova Književnog udruženja “Susret” Trebinje. Veče su vodile književnice iz Trebinja, vodeći članovi Književnog udruženja „Susret“ Trebinje, Olgica Cice i Milana Babić, a u pripremi večeri su učestvovali Ivana Šaraba i Jagoda Vuković, profesorke ruskog jezika, Sandra Cumbo, nastavnik likovnog, te mnogobrojni članovi KU „Susret“ Trebinje uz podršku vrtića „Ciciban“.

Olgica Cice se osvrnula na podvig Jurija Aleksejeviča Gagarina, Valentine Vladimirovne Tereškove, neobičnu sudbinu psa Lajke te podvig američkog kosmonauta Nila Amstronga.
Milana Babić je naglasila značaj čovjekovog leta u kosmos s biblijske i filosofsko-poetske tačke gledišta i to da je ova pjesnička veče zamišljena kao veče potrage za Riječju koja nas vraća izvorima, sebi, Smislu i poretku…

Na kraju večeri, zemlja je „bila premala za sve naše korake“ jer je uz pjesmu „Rat i mir“ od Viktorije, uz Stašu Janković zapjevala i publika, i svi učesnici.

Ovakve večeri pokazuju kolikim mnoštvom darova vladaju naši najmlađi sugrađani koji su poeziju ruskih, portugalskih, srpskih, američkih pjesnika izveli na četiri jezika.

Ilija Serov, ataše Ambasade RF u BiH na otvaranju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *