Press ESC to close

Nebojša Tomašević: Strujni udar

Nakon uglavnom neopravdanog poskupljenja svega i svačega građane Republike Srpske uskoro očekuje i “strujni udar” što će biti šlag na tortu.

Da stvar bude još gora na udaru strujnog cunamija mogli bi se naći oni najugroženiji i to domaćinstva koja su imala manju potrošnju, dok oni koji su trošili ko “razvratni bludni sin” mogli bi još i da ušićare.

Ovaj strujni udar po džepu najugroženijih nastao je odlukom Ustavnog suda Srpske po kojoj su tarife za obračun električne energije, koje su donesene 15. decembra 2022. godine, neustavne. Sud tako presavi tabak i reče da sve ono što su nadležni ponosno predstavili, kako bi olakšali život građanima, sada postaju bajke za malu djecu.

U sudskom spektaklu Ustavni sud je sažeo sve u jedno – tarife koje štite one koji troše manje diskriminišu one koji troše više. Dakle, ako imate više novca vi ste sada žrtva diskriminacije. Bravo, pravda je stvarno slijepa, a očigledno i malo nespretna.

Kako su ocijenili u Regulatornoj agenciji za energetiku odluka Ustavnog suda RS konkretno znači povećanje cijene električne energije za one koji troše do 500 kilovata. To znači, kako rekoše, da će se na udaru naći čak 80 odsto građana Srpske. Tako će novom odlukom oni koji su imali račun od 50 KM ubuduće, kada se sprovede odluka Ustavnog suda i ponište tarife koje su važile, račun plaćati oko 54 KM. Međutim, mnogi će reći da ovo poskupljenje neće mnogo da boli jer do sada smo, kako neko reče, imali struju jeftiniju čak za 113 odsto.

Podsjetimo, nakon uvođenja pomenutih tarifnih modela koji su stupili na snagu početkom prošle godine, mnogi su to ocijenili kao političku priču. Ove tarife uvedene su poslije opštih izbora prije kojih su vlastodršci tvrdili da do poskupljenja neće ni doći. Tako su u sudaru prava i politike, po ko zna koji put, nastradali oni koji su najugroženiji – građani i zbog kojih politika i pravo i postoje.

Ova odluka ne samo da je pogodila najugroženije već daje odriješene ruke onima koji su struju trošili “kapom i šakom” da tuže “Elektroprivredu” jer su plaćali skuplje, dok oni štedljivi i racionalni moraće da prihvate da se racionalno i štedljivo plaća više.

Sada, nakon što su vlasti uvele čarobne tarife kako bi skupljale političke poene, najugroženiji građani su ponovno žrtve – ovog puta sudskog “čarobnog štapa”, a kao što kaže narodna izreka: “Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”. Očigledno, neki će morati malo više platiti da bi se očaravajući politički trikovi održali u životu.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *