Press ESC to close

Najveći štrajk u istoriji Njemačke (VIDEO)

Njemački poljoprivrednici blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, prvog dana protesta protiv planova vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija. Poljoprivrednicima su se priključili vozači kamiona i zaposleni u železnici zbog niskih plata i visokih putarina.

Poljoprivrednici, koji planiraju da nedjelju dana protestuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, žele da na početku svoje akcije parališu saobraćaj.

Na drumovima se očekuje hiljade traktora, na protestu koji njemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji. Njemačka policija prijavila je proteste u skoro svim saveznim državama.

U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odatle krenuti ka Majncu, prenosi njemački Špigel.

U saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali su poremećaj saobraćaja, posebno na sjeveru te države, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu na putu zbog prekida u saobraćaju koji su izazvali traktori.

U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg napred upozorio na haos u saobraćaju, navodi Špigel.

U Berlinu je planiran protest ispred Brandenburške kapije, a protest se očekuje i u Kelnu.

Prvi traktori su stigli i do aerodroma u Mešede-Šurenu Hohsauerlandu, a poljoprivrednici blokiraju pistu traktorima.

U Hesenu je konvoj od oko 200 traktora krenuo iz Veteraua ka Visbadenu, u Saksoniji-Anhaltu došlo je do prekida saobraćaja, a u Saksoniji su se poljoprivrednici okupili na brojnim raskrsnicama oko Lajpciga.

Traktori su nenajavljeno pola sata blokirali oba ulaza na autoput kod okruga Frauenaurah u Erlagenu, a prema navodima policije, na put kod Selba bačeni su slama, stajsko đubrivo i silaža.

Poljoprivrednici su najavili da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute do ponedjeljka sljedeće nedjelje i upozorili da će ukidanje poreskih olakšica otjerati farme iz poslovanja, navodi Rojters.

Kako je ranije objavio Dojče vele, očekuje se da danas neće biti dijela Njemačke koji će normalno funcionisati.

Vlasti su pozvale građane da danas više koriste šinski prevoz i odustanu od vožnje automobila, a poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gdje je moguće, dok će škole pravdati izostanke djeci.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog mjeseca je napravila plan koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel.

Ti prijedlozi su dio paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu.

Njemačka vlada je u četvrtak dijelimično popustila u svojim planovima i rekla da će oslobađanje od poreza na vozila biti zadržano i da će postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali je udruženje njemačkih poljoprivrednika insistiralo na potpunom poništenju planova i poručilo da će nastaviti sa “nedjeljom akcije”, koja danas počinje.

https://twitter.com/Xx17965797N/status/1744281288402448781

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *