Press ESC to close

NAJAVA FELJTONA U DISIDENTU

FELJTON O BOŠNJAČKOJ NACIJI – Objavljuje Disident

 PETKOM I UTORKOM,  od  11. 08. 2023.godine

„BOŠNJACI IZMEĐU PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI“

NAJAVA FELJTONA U DISIDENTU:

Bosna i Hercegovina je zemlja beznađa.

Pisati  o njenom  identitetu je rizik koji morate prihvatiti, ako nemate izbora i morate živjeti u njoj. Ona nema vječnih heroja ni vječnih izdajnika. Danas ste jedno – sutra možete biti drugo.

Herojske priče i sudbine generala u ratu – herojska borba i mit : vremenom su prizemljeni i obezvrijeđeni.

Heroji su danas sirotinja : Generali su u zatvoru ili im se priprema zatvor. Velika većina je siromašna i bjesna: ali ne na uzroke i razloge svoga položaja: Već na Bošnjake, Srbe ili Hrvate.

Ponekad i na Amerikance ili Njemce.

Niko nema osjećaj lične odgovornosti, svi hoće „neko pravo“:

Bošnjaci pričaju o svome stradanju i „istorijskom pravu“ na „Bosnu“ i sve što čine ili ne čine, ima uvijek isti cilj „cjela Bosna“. 

Srbi pamte pet vjekova turske vladavine  i „turskih zuluma“; grčevito se drže Dejtonskog sporazuma i očuvanja Republike Srpske; njene institucionalne i  ustavne sposobnosti da ih zaštiti od unitarnih i islamističkih tendencija ali i mržnje zapadnih zemalja inspirisane svojim porazima i ulogom pobjedničke srpske vojske u dva svjetska rata.

Hrvati jadikuju zbog Željka Komšiža – tiho tuguju za Posavinom i Srednjom Bosnom, sanjaju treći entitet i iseljavaju, ovako desetkovani etnički i politički, postaju svjesni gubitka statusa ustavotvornog naroda u BiH.

U Bosni i Hercegovini narodi sami sebe suzbijaju.

Svak je kriv onom drugom za nešto.

Ta krivnja se želi transponirati u istoriju: onu koju gradimo i koja tek treba da stigne: u budućnost. Mržnja, ovoga vremena: ovih jadnih generacija koje ne znaju izvući pouku iz pogrešnog izbora, lutanja i vlastitog grijeha: gura se u vječnost, svim budućim generacijama. Potomcima. Niko ne vidi nemogućnost opstanka bilo kakvog pravnog poretka – bilo čega zajedničkog, u razmjerama vjekovne mržnje.

Svi žele prosperitet i Evropsku perspektivu: ali, da prvo, komšiji crkne krava: komšiji Srbinu, Bošnjaku ili Hrvatu.

Ipak, pišem o tome sa nejasnim razlozima i motivima.

Ova analiza u formi feljtona, je mali pokušaj da se uhvati i zabilježi jedinstveni trenutak u postojanju jedne datosti – narodne zajednice, koja predstavlja neiskazanu stvarnost.

Nikad jasno definisanu niti formulisanu.

Iako pripadam toj zajednici, moram reći, da baš i nisam sretan pa ni ponosan što sam tu, njenom krilu ali sudbinu ne možete izabrati, kao ni osjećaj pripadnosti koji je jači od svake logike.

Tu sam – gdje sam, od narodnnih vođa – u komunizmu, u ratu, pa i danas, uglavnom sam proganjan i suđen bez suda (bilo je i pokušaja na sudu) na minderluku i šiltetu – u šurama i grupicama, prljavih i zalojenih bradatih spodoba ,koji su u pola glasa šaputali kako sam „izdajnik vjere i nacije“,  zbog kritičkih opservacija na račun odluka koje su bitno obilježile njenu kolektivnu sudbinu. 

Hoću reći – ne pišem herojsku epopeju oslobodilačke borbe ni slavne prošlosti, još manje, istoriju mudrosti ili kulturnog značaja vlastite nacije. To je feljton o jednoj maloj, balkanskoj zemlji i još manjoj naciji – malih dometa, skromne važnosti, u strateškim odnosima ne baš tako značajnog kolektiviteta.

Ako kažem da govorim o bosanskim, bosanskohercegovačkim ili bosansko-hercegovačkim muslimanima, skratiću je za pola miliona pripadnika – ako kažem južnoslovenski ili južnoslavenski muslimani, ne vjerujem da ću tu zajednicu definisati onako kako bi u prosjeku, njeni pripadnici, sami sebe definisali. 

Ostaje mi da kažem, kako govorim o Bošnjacima, iako znam da ni tu se neće prepoznati, svi pripadnici te zajednice.

U civilizacijskom smislu Bošnjaci su Evropljani – u narodnosnom i istorijskom smislu, su Južni Sloveni uglavnom, slovenskiih etničkih korijena i pripadnosti slovenskoj grupi jezika.

U vjerskom smislu, Bošnjaci su muslimani, Suniti, hanefijskog mesheba (maturidijskog akaida)…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *