Press ESC to close

MUP Srpske o hakerskom napadu na zdravstveni sistem

Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske sprovode istragu i vezi sa hakerskim napadom na Integrisani zdravstveni sistem Srpske /IZIS/, a obratiće se i Evropolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava.

Iz MUP-a je saopšteno da su u nedjelju, 31. decembra, zaprimili prijavu odgovornog lica u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da nije moguće pristupiti IZIS-u, te su izašli na lice mjesta i uviđajem utvrdili da je riječ o hakerskom napadu.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, koja se izjasnila da je riječ o krivičnom djelu izrada i unošenje računarskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom iznuda iz Krivičnog zakonika Srpske, javlja ATV.

Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će se obratiti i Evropolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava, ističe se u saopštenju.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je saopšteno da je IZIS pretrpio hakerski napad, zbog čega je u njemu onemogućen rad, ali da zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente.

Stručne službe Fonda zdravstvenog osiguranja, zajedno sa partnerima koji u praksi sprovode IZIS, rade na otklanjanju ovog problema, a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *