Press ESC to close

Lajčak: Rješenje za pitanje upotrebe dinara na KiM može se postići uz kompromis

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je uvjerenje da se privremeno održivo rješenje za pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji može postići, uz “fleksibilnost i kompromis obje strane”.

– Kasnije ove nedjelje ugostiću glavne pregovarače Beograda i Prištine u razgovorima sa ciljem pronalaženja održivog privremenog rješenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama. Siguran sam da se sporazum može postići, ali to će zahtijevati fleksibilnost i kompromis obje strane – napisao je Lajčak na društvenim mrežama.

On je najavio da će prethodno boraviti u posjeti Finskoj, nakon “naporne nedjelje u SAD”, gdje je, kako je naveo, imao važne, korisne i detaljne razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost i Ujedinjenih nacija.

– Pored toga, imao sam zanimljive razgovore sa ambasadorima, u istraživačkim centrima i sa organizacijama civilnog društva. Neprocjenjivo je razmijeniti stavove, razgovarati o odnosu Evropska unija – Zapadni Balkan i uskladiti naše perspektive o situaciji u regionu – zaključio je Lajčak.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju rješenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara, biće održana u srijedu u Briselu, izjavio je u ponedjeljak portparol Evropske komisije Peter Stano, prenosi Sputnik.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da EU očekuje da obje strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *