Press ESC to close

Kovačević: BiH obavezuje samo dogovoreno između tri naroda

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da sve što treba znati o rezoluciji o Srebrenici – jeste da nema podršku institucija i organa BiH, što znači da ona kao takva nema nikakav značaj i nikakvu težinu za BiH, njene narode i građane.

Kovačević je ukazao da je žalosno da su predstavnici Bošnjaka, zarad sitnih političkih poena i uskonacionalnih interesa, uvijek spremni da krše Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

“BiH obavezuje samo ono što predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta dogovore u zajedničkim institucijama. Jednostrani potezi su uvijek usmjereni protiv drugih u BiH. Ono što je bitnije jeste da će uvijek izazvati i jednostrane odgovore”, istakao je Kovačević na platformi “Iks”.

Kovačević je napomenuo da zato ne smije biti zaboravljeno ko je odgovoran za spiralu nestabilnosti u koju BiH srlja.

“Republika Srpska ovo nije tražila, ali će sasvim sigurno i sasvim opravdano odgovoriti”, poručio je Kovačević.

Nakon ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN britanskoj rezoluciji o Srebrenici 2015. godine, nova rezolucija o Srebrenici bi mogla biti predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma “genocid”, navodeći da se odnosi “na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod”, a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *