Press ESC to close

Košarac: Zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama moraju ići u proceduru

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da će na današnjoj sjednici Savjeta zatražiti informaciju o statusu SNSD-ovih prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama.

On je najavio i da će Savjetu ministara predstaviti zaključak o odbacivanju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”, te inicijativu o pristupanju BiH uniji BRIKS.

Govoreći o SNSD-ovim prijedlozima, Košarac je za Srnu rekao da zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama moraju ići u proceduru paralelno sa Zakonom o Sudu BiH i ostalim pitanjima iz 14 prioriteta, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

– To je naš politički stav, to je politika predsjednika Milorada Dodika i politika institucija Srpske. Insistiramo na tome da zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama budu usvojeni u što skorijem vremenskom roku – naglasio je Košarac.

Zbog toga će, kako je istakao Košrac, danas od ministra pravde u Savjetu ministara Davora Bunoze tražiti potpunu informaciju o tome u kojoj fazi je radna grupa za pravosuđe po pitanju dva predložena zakona.

Košarac je podsjetio da su oba zakona predstavljena na prošloj sjednici Savjeta ministara, nakon čega su dostavljeni radnoj grupi za pravosuđe, na čijem čelu je ministar pravde.

On je dodao da je od izuzetno velike važnosti da oba zakona u najkraćem roku dođu na dnevni red Savjeta ministara, a potpom i u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH.

– SNSD i Republika Srpska su ponudili rješenje. Vodimo odgovornu nacionalnu politiku i znamo šta su nam prioriteti u zaštiti interesa Republike Srpske. Od toga nećemo odstupiti ni milimetar i to treba da bude jasno partnerima na zajedničkom nivou – poručio je Košarac.

Komentarišući optužbe opozicije da je SNSD prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i da se bavi političkom trgovinom, Košarac je naveo da se radi o besmislenim i lažnim tvrdnjama radi zamajavanja javnosti.

– Ne znam da li je uopšte potrebno trošiti riječi na isprazne populističke priče istih opozicionih aktera koji su iz skupštinskih klupa bježali glavom bez obzira uvijek kada je trebalo odlučivati o važnim nacionalnim pitanjima – dodao je Košarac.

Kada je riječ o odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”, Košarac je ponovio da je ovakva odluka nesprovodiva, te da predstavlja grubi nasrtaj na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum.

– Danas ću predložiti da Savjet ministara usvoji zaključak kojim se odbacuje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju `Kovačević` – najavio je Košarac.

On je istakao i da će danas predložiti kolegama da Savjet ministara razmotri inicijativu o pristupanju BiH BRIKS-u, uniji koju su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Košarac je naveo da potencijalno članstvo u BRIKS-u ne isključuje članstvo u EU, ali da sasvim sigurno nije politički uslovljeno, što je, nažalost, praksa EU u odnosu prema BiH.

– Zašto ne bismo otvorili diskusiju o članstvu u BRIKS-u, uniji naših prijateljskih zemalja koje promovišu ekonomsku saradnju i politički dijalog. Činjenica je da ova unija ima sve važniju ulogu u globalnim okvirima, ali i da su brojne zemlje pokazale zainteresovanost za pristup ovoj organizaciji. Ne postoji razlog zašto ne bismo otvoreno razgovarali, te razmotrili mogućnosti i perspektive eventualnog članstva BiH u ovoj međunarodnoj uniji – rekao je Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *