Press ESC to close

Kina danas lansira sondu na manje istraženu stranu Mjeseca

PEKING – Kina će danas lansirati lunarnu sondu na dalju stranu Mjeseca kako bi pokupila uzorke koji bi mogli da pruže uvid u geološke i druge razlike između dalje, manje istražene i bliže strane Mjeseca.

Sonda za istraživanje Mjeseca Čang'e dobila je ime po kineskoj mitskoj boginji Mjeseca.

Nosi je raketa Long Marchong March-5 IB koja će biti lansirana iz centra Venčang u južnoj  provinciji Hainan, saopštila je Kineska nacionalna svemirska uprava.

Raketa će biti lansirana između 17 i 18 časova po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Poslije orbitiranja oko Mjeseca kako bi smanjio brzinu, lender će se odvojiti od letjelice i početi da sakuplja uzorke čim se spusti na površinu Mjeseca, a zatim će se vratiti na Zemlju.

Misija će trajati 53 dana.

Kina je 2020. godine prikupila uzorke sa najbliže strane Mjeseca, što je prvi put da su uzorci donijeti na Zemlju od američkog programa Apolo koji je okončan 1970-ih.

Analiza ovih uzoraka je otkrila tragove vode u lunarnoj prašini. 

Prošle nedjelje su se tri kineska astronauta vratila sa šestomjesečne misije na orbitalnoj svemirskoj stanici nakon što je stigla posada koja ih je zamijenila.

Kina je izgradila sopstvenu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, uslijed zabrinutosti SAD zbog navodne kontrole kineske vojske nad svemirskim programom. 

Američki zakon zabranjuje skoro svaku saradnju između američkih i kineskih svemirskih programa bez eksplicitnog odobrenja Kongresa, navodi AP.

Kineski svemirski program ima za cilj da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, kao i da skupi uzorke sa Marsa otprilike iste godine i pokrene tri misije lunarne sonde u naredne četiri godine.

Kina je izvela svoju prvu svemirsku misiju sa posadom 2003. godine, postavši treća zemlja poslije bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala čovjeka u svemir koristeći sopstvene resurse.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *