Press ESC to close

Kim: Sjeverna Koreja planira da u 2024. značajno ojača svoje vojne potencijale

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un potvrdio je da će u narednoj godini njegova zemlja lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnog oružja i uvesti modernu, automatizovanu borbenu opremu bez ljudskih posada.

On je najavio značajno povećanje ukupne borbene spremnosti kako bi se „Sjeverna Koreja izborila sa neprijateljskim potezima koje predvode Sjedinjene Američke Države“, prenijeli su danas sjevernokorejski državni mediji.

Kim je ovo rekao tokom ključnog sastanka vladajuće Radničke partije na kojem se postavljaju državni ciljevi za narednu godinu, sugerišući da će država nastaviti testiranje oružja kako bi se proširio vojni arsenal u razdoblju “umrtvljenih diplomatskih odnosa sa SAD”, prenosi AP.

Posmatrači ocjenjuju da se Kim nada da će jačanjem nuklearnih kapaciteta dobiti veće diplomatske ustupke, vjerovatno poslije predsjedničkih izbora u SAD u novembru sljedeće godine.

Tokom petodnevnog partijskog zasijedanja koje je završeno u subotu, Kim je ocijenio da su neprijateljski potezi SAD i njihovih sledbenika protiv Severne Koreje ove godine bili bez presedana i da takvi potezi guraju Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, navodi zvanična korejska novinska agencija KCNA.

Zasjedanje sjevernokorejske vladajuće Radničke partije na kraju godine sazvano je kako bi se razmotrila državna politika tokom 2023. godine i da bi se razmatrao nacrt budžeta za sledeću godinu.

Uprkos zabranama Ujedinjenih nacija, sjevernokorejska vojska je prošle godine testirala više od 100 balističkih projektila, od kojih je većina sposobna da nosi nuklearne bojeve glave do ciljeva u kopnenim dijelovima SAD i Južne Koreje.

SAD i Južna Koreja su na to odgovorile proširenjem svojih vojnih vježbi i razmiještanjem američkih strateških vojnih sredstava kao što su bombarderi, nosači aviona i nuklearna oklopna podmornica, što Severna Koreja tumači kao pripreme za, kako navodi, “invaziju američke koalicije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *