Press ESC to close

Je li ovo najava invazije: Izraelska vojska počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafaha

Izraelske oružane snage počele su evakuirati palestinske civile iz Rafaha uoči prijetećeg napada na taj grad na jugu Gaze, izvijestio je danas izraelski Vojni radio.

Vojska zasad nije potvrdila taj izvještaj.

Šatorski gradovi

Prema izvještaju, evakuacije su sada usredotočene na nekoliko perifernih četvrti Rafaha, iz kojih će, kako se navodi, evakuirane osobe biti usmjerene u šatorske gradove u obližnjem Khan Younisu i Al Muwassiju.

Međutim, u onome što izgleda kao početak evakuacije civila prije kopnenog napada, izraelska vojska je pozvala Palestince u istočnim dijelovima Rafaha da se presele na obližnje “humanitarno područje”.

Advertisement

0 seconds of 0 secondsVolume 0%

U saopćenju je vojska rekla da će se plakati, tekstualne poruke, telefonski pozivi i medijske objave koristiti za “poticanje postupnog kretanja civila u određenim područjima”.

Zabrinute zapadne sile

Nakon sedam mjeseci ofenzive protiv Hamasa Izrael je rekao da Rafah pruža utočište hiljadama boraca palestinske islamističke skupine i da je pobjeda nemoguća bez zauzimanja grada.

Budući da se više od milion raseljenih Palestinaca sklonilo u Rafah, izgledi da to bude operacija s velikim brojem žrtava zabrinjavaju zapadne sile i susjedni Egipat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *