Press ESC to close

Izrael oslobodio 39 Palestinaca nakon što je Hamas pustio 13 talaca

Izraelske vlasti su oslobodile 39 palestinskih zatvorenika, među kojima su šest žena i 33 djece i maloljetnika, prenijela je palestinska novinska agencija WAFA. Pušteni zatvorenici su prebačeni svojim porodicama u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Prema izvještaju, ovaj korak rezultat je dogovora u kojem su militanti Hamasa prvo morali osloboditi izraelske taoce držane u Gazi prije nego što su izraelske vlasti pustile palestinske zatvorenike.

Egipat, SAD i Katar posredovali su u četverodnevnom prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa, što je rezultiralo razmjenom 50 civilnih talaca za palestinske zarobljenike.

Također, Hamas je ranije sinoć predao 13 izraelskih talaca i četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC), kako je priopćilo katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode koja je, prema tvrdnjama Hamasa, proistekla iz nepoštivanja dogovora.

“Trinaest Izraelaca i četiri stranca primio je ICRC i na putu su za Rafah”, izjavio je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, Majed Al Ansari. Televizijske snimke prikazale su vozila Crvenog križa na prijelazu Rafah između Gaze i Egipta.

U međuvremenu, portparol Hamasa Osama Hamdan saopćio je da Izrael nije ispunio svoj dio sporazuma o primirju.

Hamdan je na konferenciji za novinare rekao da je grupa potvrdila svoju posvećenost primirju u čijem su sklapanju posredovali Egipat i Katar, a koje je juče počelo.

Hamdan je saopćio da je ukupno 340 kamiona pomoći ušlo u Gazu od jučer i da je 65 stiglo do sjeverne Gaze, “što je manje od polovine onoga što je dogovoreno sa Izraelom.

On je naveo da je o kršenju sporazuma obavijestio posrednike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *