Press ESC to close

Izborni zakon BiH u zoni sumraka

SARAJEVO/BANjALUKA – Iako je rok koji su lideri stranaka na nivou BiH zacrtali o pitanju izmjena Izbornog zakona istekao, na njihovim adresama ne otpisuju šansu da bi idućih dana ipak moglo doći do dogovora o jednom od najvažnijih zakona zemlje.

Na sastanku lidera SNSD, HDZ-a BiH i “trojke”, koji je održan 17. aprila u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da do 26. aprila u Parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. To se nije desilo, a u petak se oglasio samo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je rekao da se i dalje nada domaćem rješenju kada je u pitanju Izborni zakon BiH te da će u narednih desetak dana na Savjetu ministara biti prijedlog koji je već u proceduri.

– To je jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, Centralnu izbornu komisiju, Predsjedništvo i vidjećemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Savjetu ministara – poručio je Čović iz Mostara.

On je dodao da je dogovor između partnera iz vlasti na posljednjem sastanku u Sarajevu da se u Parlamentu BiH što skorije usvoje ta rješenja.

– Čini mi se da ćemo moći ići u tom pravcu, ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi onome što svi želimo, a to je da domaćim snagama svi donosimo rješenja. Mi ćemo učiniti sve da damo ključni doprinos, da više niko ništa ne mora nametati u BiH te da izbore pripremamo na način kako smo to već dogovorili – naveo je Čović i dodao da je zaprimio Izborni zakon koji je pripremila “trojka”, ali da on neće biti razmatran.

U SNSD-u nisu otkrivali mnogo, ali su jasno poručili da daju šansu dogovoru o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH.

– Naša neposredna prošlost je dokazala da smo mi spremni na različite dogovore, ali isto tako smo bili spremni da razvalimo gotove i usaglašene situacije. Prema tome, nama treba konsolidacija pristupa ka konstruktivnim rješenjima i ako se stranke iz FBiH budu zadržale na tom stavu spremni smo da radimo – kazala je “Glasu” delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Narodna skupština Republike Srpske prošle sedmice usvojila je Izborni zakon RS i to zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Mladen Ilić rekao je “Glasu” nakon usvajanja Izbornog zakona RS da će sudbina tog akta  ponajviše zavisiti od dogovora koalicionih partnera na nivou BiH.

– Ako ne dođe do dogovora Republika Srpska ima dalji put o pitanju Izbornog zakona, a to je da lokalne izbore organizuje po svom zakonu – poručio je Ilić.

Mišljenje

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je da su završene konsultacije o pitanju Izbornog zakona BiH, čiji su predlagač te da je u fazi pribavljanje potrebnih mišljenja.

– Samo zakon koji dođe od Savjeta ministara može doživjeti uspjeh. Teoretski, postoji mogućnost da ovaj zakon bude pred ministrima na idućoj sjednici – poručio je Bunoza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *