Press ESC to close

Iz Rafe pobjeglo 360.000 Palestinaca, Hezbolah zaprijetio Izraelu

GAZA – Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 221. dan. Ujedinjene nacije potvrdile su da je ubijen njihov član, nakon što je vozilo UN pogođeno u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze.

Egipatski šef diplomatije upozorio je da izraelske vojne operacije u Gazi, posebno u Rafi, nose “ozbiljne bezbjednosne rizike”. Izraelski demonstranti blokirali su humanitarnu pomoć i bacali pakete sa hranom. Lider Hezbolaha zaprijetio je Izraelu ukoliko nastavi ofanzivu u Pojasu Gaze – stanovnici sjevernog Izraela neće moći da se vrate svojim kućama za početak sledeće školske godine.

SAD: Uništeni dron i balistička raketa jemenskih Huta

Američka vojska saopštila da su njihove snage uništile bespilotnu letjelicu u oblasti Jemena koju kontrolišu Huti, prenosi Rojters.

Takođe, uništena je jedna protivbrodska balistička raketa koja je iz Jemena ispaljena ka Crvenom moru.

Izraelski tenkovi ušli su dublje u Džabaliju na sjever Pojasa Gaze, stradalo je najmanje 20 ljudi. IDF pojačava napade na grad Gazu.

U iščekivanju kopnene ofanzive Rafu je napustilo 360.000 stanovnika dok IDF izvodi napade na taj grad na jugu palestinske enklave.

Tokom napada na Rafu pogođen je konvoj vozila sa oznakama UN-a , ubijen je vozač, a teško povrijeđen jedan humanitarac.

Istovremeno izraelski demonstranti blokirali su humanitarnu pomoć i bacali pakete sa hranom, prenosi RTS.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, upozorilo je da je zdravstveni sistem zbog nestašice goriva u palestinskoj enklavi na ivici kolapsa. Tvrdi da je najmanje 35.091 Palestinac ubijen u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Povrijeđeno je njih 78.827.

Reagovao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri i tokom telefonskog razgovora sa američkim državnom sekretarom Antonijem Blinkenom istakao da izraelske vojne operacije u Gazi, posebno u Rafi, nose “ozbiljne bezbjednosne rizike”.

Oglasio se i lider Hezbolaha i ponovio je da će njegova grupa nastaviti sa napadima sve dok Izrael nastavlja svoju vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *