Press ESC to close

Godišnjica masakra u “Ribnikaru”: Sjećanje na dan kada je sve stalo

BEOGRAD – Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Rribnikar, u kojoj je učenik iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole, navršava se danas, a taj komemorativni dan, uz poseban program pod nazivom “Buđenje” označiće, kako je najavljeno, početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Obilježavanje prve godišnjice tragedije počelo je jutros ispred te škole okupljanjem porodica ubijenih, rođaka, prijatelja i građana.

Obilježavanje godišnjice počelo je u 8.40 časova, oglašavanjem sirena.

Mediji u Srbiji su u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa, u znak sjećanja na ubijene u tragediji.

Nešto poslije osam časova počeli su da pristižu roditelji ubijene djece, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju.

Roditelji su u tišini palili svijeće i ostavljali cvijeće na prostoru ispred škole, kao i  građani, rođaci, drugovi ubijene dece i drugi učenici  Ribnikara, koje kiša koja pada od juče popodne nije spriječila da odaju poštu tragično nastradalima.

Za građane i sve koji žele da obilježe godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u knjige sećanja tokom celog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje  poruka posvećenih nastadalima počelo je od ranog jutra.

U Ulici Kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih.

Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog sjećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine.

Ispred škole su sve vrijeme stajala dva policajca, a Ulica kralja Milutina je zatvorena za saobraćaj.

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara biće obilježena na više lokacija u Beogradu, u okviru programa “Buđenje”, pa će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani će moći u posebne kutije da ostave svoje prijedloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Tog 3. maja 2023, Kosta K. je na licu mjesta ubio školskog čuvara i osam učenika – sedam devojčica i jednog dječaka, ranio je nastavnicu istorije i šestoro đaka, od kojih je jedna učenica kasnije podlegla ranama i postala deseta žrtva nezapamćenog masakra u novijoj istoriji Srbije.

Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Nakon te tragedije proglašena je trodnevna žalost u čitavoj zemlji.

U međuvremenu, pokrenuto je pet parničnih postupaka i krivični postupak protiv njegovih roditelja, jer prema domaćem zakonu počinioci mlađi od 14 godina ne mogu biti krivično odgovorni. Kosta K. je smješten u psihijatrijsku bolnicu za djecu u kojoj se i dalje nalazi. Porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani okupiće se ispred škole u vrijeme kada se dogodilo ubistvo – u 8.40, dok će u 8.41 mediji u Srbiji na minut prekinuti program.

Kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u Ribnikaru, program uključuje i prostorno-likovnu instalaciju koja pruža “dostojanstveno odavanje pošte” žrtvama.

Dio programa je i forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, na kojem će građani moći u posebne kutije da ostave svoje prijedloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru. Z

a veče je planiran muzičko-scenski program.

Vlada Srbije je u martu donijela odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u toj oglednoj školi u kojoj su ubijeni Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i čuvar Dragan Vlahović (53).

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dječaka-ubice, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dvije osobe iz streljane, u kojoj je dječak učio da puca. Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

Nakon sprovedene istrage, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u oktobru prošle godine podiglo optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog djela – teška djela protiv opšte sigurnosti, odnosno, jer je 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu što nije primereno dječakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbjedno, kako je to predviđeno zakonom.

 Optužena je i majka dječaka, jer je njen DNK pronađen na jednom metku u učinioci VII 2 u kojoj je masakr počinjen, a optuženi su i instruktor i vlasnik streljane u kojoj je maloljetnik učio da puca, jer su tokom istrage dali lažne iskaze.

Njima je suđenje počelo zimus pred Višim sudom u Beogradu, ali iza zatvorenih vrata, jer je sud prihvatio prijedlog tužilaštva da suđenje zatvori za javnost radi zaštite interesa oštećenih maloljetnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *